tisdag 26 maj 2015

Sovarna - tredje boken i Kretsen

Jag skulle vilja ha Blue, Gansey, Ronan och Adam som mina vänner. Möjligen Noah också, men han tenderar att vara lite läskig emellanåt. Men de andra! Åh! Och så skulle jag vilja göra ett studiebesök i Blues hem (men aldrig i livet bo där, verkar vara som att bo på T-centralen i rusningstid). Kvinnorna som bor där! Åh! (igen)

Jag tycker så väldigt mycket om att läsa om de här personerna. Det jag gillar mest är att de är fullständigt onormala och övernaturliga hela bunten, men rycker på axlarna eller stoppar händerna i fickorna och bryr sig inte om det något vidare värst. De tjafsar vidare med varandra. Och stöttar varandra. Och hjälper självklart varandra ur livsfaror.

Vad de egentligen håller på med i Sovarna, tredje delen i serien Kretsen är rätt oklart. Jo, de letar vidare efter legendernas kung Glendower. Leylinjen får fortfarande konstiga saker att hända. Cabeswater är en skog som talar latin och har bestämda åsikter. Blues mamma är borta och måste hittas. Det finns tre sovare. Två av dem ska väckas. En får inte väckas. Blues mamma håller på med att inte väcka den tredje sovaren. Saker som inte borde finnas finns. Blue får fortfarande inte kyssa sitt livs sanna kärlek, för då dör han. Och Gansey och Blue ringer varandra på nätterna fast de inte får (älskar att läsa om deras nattliga samtal). Och allt det här ihop är ett enda mystiskt kaos.

Men vet ni? Det gör ingenting att jag inte begriper handlingen så där värst mycket. För i den här boken vill jag läsa om personerna. Jag vill inte sluta läsa om dem! Jag tycker till och med om att läsa om The Evil Skurk och hans supercoola fru (vars ansiktsuttryck alltid ser ut som om hon tänkte skjuta någon). Och allra, allra mest gillar jag Maggie Stiefvaters språk. Det är helt underbart! Det är språket som lyfter den mystiska handlingen. Det är språket som gör att karaktärerna blir älskbara. Hon kombinerar ord på ett halsbrytande sätt. Hon gör en helt vanlig mening till något att överraskas över. Hennes språk är lika vackert som omslaget på den här boken. Det är så bra!

Titel: Sovarna
Serie: Kretsen #3
Originaltitel: Blue Lily, Lily Blue
Översättning: Carina Jansson
Utg år: 2015
Förlag: B. Wahlströms
Köp den till exempel här eller här

2 kommentarer:

  1. Läste första delen men kom aldrig riktigt vidare :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Synd! Men det är verkligen en speciell stil de är skrivna i som nog inte tilltalar alla.

      Radera