söndag 21 februari 2016

Calamity - sista delen i The Reckoners

Så var det då äntligen dags att få läsa avslutande delen i The Reckoners, som jag har längtat efter i något år. Är jag nöjd? Fick jag veta vad Calamity är för något? Vet David nu vad han ska göra med sitt liv?

Ja, jag är rätt nöjd, och ja, jag fick veta vad Calamity är, och ja, David hade fullt upp när jag slog ihop Calamity. 

Och nu en spoilervarning - det är svårt att skriva om Calamity utan att avslöja viktiga saker som hänt i Steelheart och Firefight, som om du har tänkt läsa dem men inte gjort det ännu: läs inte vidare.

David, Megan och de som finns kvar i The Reckoners (efter att Prof tappade greppet i slutet av Firefight och blev en fullfjädrad Ond Professor-Epic) är på väg till Atlanta. Atlanta ser inte riktigt ut som det Atlanta som finns i vår värld - det är nu en stad som består helt av salt, och som dessutom av okänd anledning hela tiden vittrar ner och växer upp igen. Det växer upp exakt likadant som det har sett ut hela tiden, inklusive saltstoder av bilar på samma platser, men det gör det i en slags kretsgång så att staden växer upp i ena ändan och vittrar ner i andra vilket innebär att staden sakta rör på sig. Just nu befinner den sig någonstans i Kansas. David (som nu motvilligt är Reckoners ledare) plan är att hitta Prof som lär befinna sig i detta vandrande Atlanta och på något sätt bota honom från Epic-ondskan och den allmänna skogstokigheten. När väl Prof är som han ska igen så tänker David att kan det vara dags att ta sig an den där Calamity, rädda världen och så där.

I vanlig ordning en hyfsat omöjlig plan att genomföra, och jag förväntar mig storstilade förklaringar på vad Calamity är, hur den uppstod och varför världen sedan är fylld av elaka superhjältar, plus givetvis en gigantisk slutstrid. Det som händer är dock att större delen av boken fylls av salt-Atlanta och planerande för att rädda Prof. När jag börjar närma mig slutet börjar jag bli orolig över att detta trots allt inte är sista boken, att jag ska få alla förklaringar i ännu en bok, ännu ett helt år senare. Men nejdå - det blir ett avslut. Fast alldeles för kort för min smak. Jag får veta hur och vad men verkligen inte tillfredsställande mycket, och den gigantiska slutstriden blir mest ett lätt pjuff. 

Calamity är helt OK läsning, men den når absolut inte höjderna i Steelheart och Firefight. Inte alls. Inte alls samma twister och fantastiska avslöjanden, utan bara mer av det vi redan sett: olika slags Epics och deras egenskaper och vilka metoder som krävs för att besegra dem, väldigt mycket planerande inför olika operationer, där sedan planeringen alltid går åt fanders och David får improvisera. Och då som sagt: inte tillräckligt mycket avslut av världsbygget och huvudgrejen i det hela för att jag ska bli nöjd.


Titel: Calamity
Serie: The Reckoners #3
Författare: Brandon Sanderson
Utg år: 2016
Förlag: Delacorte Press
Köp den till exempel här eller här

2 kommentarer:

  1. Ett pjuff är inte bra. Men kanske en serie jag måste läsa ändå så småningom. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, absolut! Hela serien sammantagen är mycket, mycket bra.

      Radera