torsdag 25 augusti 2016

Störst av allt

Mina förväntningar var skyhöga, för jag hade bara läst hyllningar av den här... och höga förväntningar är rätt läskigt.

Men - den här boken är värd precis all hyllning. Den Är Så Bra. Troligen går den direkt till min topp-5 för 2016. Eller för de senaste fem åren eller nåt. Läs! Eller lyssna! som jag gjorde - uppläsaren Lo Kauppi läser mycket bra och med exakt den bitande ilskan i rösten när det behövs.

Det behövs nämligen. I början tyckte jag inte om huvudpersonen Maja, där hon sitter på häktet och i rättegångssalen och beskriver allt och alla runt sig med avståndstagande förakt. Åklagaren "Fula Lena", "medhjälparadvokaterna" Pannkakan och Ferdinand, hennes egna föräldrar med alla deras brister, den sensationslystna publiken. Maja är anklagad för mord och medhjälp till mord, och hela boken inleds med att hon sitter i ett klassrum på Djursholms gymnasium där alla utom hon själv är skjutna.

Men även om boken kallas för en "rättegångsthriller" och nuet är Maja där i Sveriges största rättegångssal eller i det trista rummet på häktet så består större delen av boken av det som ledde fram till skolskjutningen. Om hur Maja och Sebastian Fagerman, son till Sveriges rikaste man Claes Fagerman, träffades. Om Samir, som pendlar från Tensta till Djursholm varje dag för att gå på ett gymnasium i en annan värld än sin egen. Om föräldrar och barn. Och det är skrämmande, upprörande, inkännande och så gruvligt bra att min uppfattning om Maja förändras, och förändras igen. Flera gånger under lyssnandet satt jag och småmuttrade för mig själv när jag blev arg på vissa personer i boken, eller på vissa förhållanden. Och när domen föll i den där rättegången? Åh, trots en hel genomlyssnad rättegångsthriller var jag inte beredd. Jag satt och fulgrät där i bilen. Länge.

Jepp. Den ÄR precis så där bra.


Titel: Störst av allt
Författare: Malin Persson Giolito
Ljudbok - uppläsning: Lo Kauppi
Utg år: 2016
Förlag: Wahlström & Widstrand
Köp den till exempel här eller här

6 kommentarer:

 1. Åh vad spännande. Har kikat på den här men nu hamnar den på måste läsa NU listan. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lyllos dig som har den kvar - jag vill nästan läsa om från början nu när jag känner personerna.

   Radera
 2. Jag har ju liksom lite inofficiellt förbjudit mig själv att köpa fler böcker. Men det finns ju inget som hindrar att jag ger Tomten en önskelista... Det är ju trots allt snart jul ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart att Tomten ska komma med Störst av allt! Annars slutar jag tro på honom :)

   Radera
 3. Jag älskade den här boken, och utsåg den också till åtminstone en av årets bästa böcker. Vad kul att du också skriver att du ändrade dig om uppfattningen om Maja under läsningens gång. Jag blev inte riktigt klok på henne, så cynisk och kall och med en slags galghumor som inte riktigt passade sig med tanke på vad som hänt. Men efterhand börjar man förstå att det är hennes försvar, för att att stå ut. Jag försökte att hålla mig neutral när jag läste, men kom att tänka på mordet på Lisa Holm, hur jag ganska snabbt inte kunde låta bli att döma den som senare faktiskt blev dömd, trots att ingen är skyldig innan dom fallit. Man vill så gärna att någon skall få skulden, för att få utlopp för sin frustration, ilska och sorg över att något sådant kan hända. Så var det med Maja, hon blev ju också dömd på förhand av polis, personal på sjukhuset, media. Man inser hur utsatt man är i en sådan situation. Ja, det fanns så mycket att fundera över kring den boken, inte minst relationer mellan barn och föräldrar, som ju du också nämner. Om du vill jämföra tankar har jag skrivit om boken här: https://justnujusthar.com/2016/07/06/recension-storst-av-allt-av-malin-persson-giolito/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker också att det är hennes eget försvar mot en omvärld som redan dömt henne. Intressanta tankar. Måste in och kolla vad du skrivit nu!

   Radera