onsdag 17 augusti 2016

Min bästa danska...

Nu är sommarlovet på Kulturkollo över, och vi har börjat med veckoteman igen. Och veckoutmaningar! Denna första veckan handlar det om Danmark, och att lista danska favoriter:

 1. Min bästa danska författare/bok
 2. Min bästa danska film
 3. Min bästa danska TV-serie
 4. Mitt bästa danska kulturtips (kan vara vad som helst som du gillar, t ex musik, mat, konst, en plats, en person)
1. Författare:
Svårt att välja, ju! Men får nog bli Jussi Adler-Olsen och böckerna om Avdelning Q och Carl Mörck. Vresige Mörck i sin källare, munhuggandes med Rose och med en kopp av Assads megasöta te i handen... ja!

2. Film:
Det allra första som poppar upp i mitt huvud är en scen från en jämra dansk porrfilm, en av de där stjärnteckenfilmerna som gjordes på 70-talet eller nåt. Mellan sexscenerna förekommer det ju någon slags handling, och det jag minns är när några i filmen febrilt sliter ut mängder och åter mängder med grönsaker ur väskor eller kassar i jakt på något som gömts. Detta sker i en fin restaurang med vita dukar på borden (tror banne mig det är restaurangvagnen på ett tåg), och så kommer en uppklädd och snobbig servitör fram, betraktar förödelsen och säger på den allra mest högdragna och knastertorra danska: "Önsker I en skål till saladen?" Jag kan fortfarande börja skratta när jag tänker på det.

3. TV-serie:
En av de få serier jag faktiskt lyckats med konststycket att se alla avsnitt av är Matador. Älskade den! och har många gånger tänkt att jag ska se om. En annan jag också sett alla avsnitt av (fast de var inte lika många) är Riget. Märklig serie, men hemma hos oss har vi vissa standardrepliker/interna skämt som härstammar från den.

4. Kulturtips:
En av mina favoritplatser på jorden är Lökken på Jylland. Stränderna där! Solnedgångarna! Och, framför allt, Bolcheriet inne vid torget i stan, karamellkokeriet där det går att köpa de allra godaste karamellerna i världen i lösvikt. Mmmm.... så gott! (Och så livsfarligt för tänderna.)

Jamen bara KOLLA!! Nyhet för i år... jojo!

8 kommentarer:

 1. Det var en otippad film att minnas i detalj men lite rolig :). Det gäller att alltid leverera kvalité.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, jo... Fler detaljer än så minns jag förstås inte så tydligt :)

   Radera
 2. Jussi Adler-Olsen har jag ännu inte läst något av men har en av hans böcker på vänt i bokhyllan.

  SvaraRadera
 3. Jag har inte sett filmen, men skrattade högt på bussen åt din resumé :D

  SvaraRadera
 4. Jag blev så inspirerad av veckans utmaning att jag redan har börjat bearbeta sambon om nästa års semester; Skagen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också sugen på att ha nästa sommarsemester på Jylland. Där är så fint!

   Radera