måndag 17 oktober 2016

Jonathan bortom all kontroll

Jonathan har flyttat till New York och försöker sätta igång med vuxenlivet, men tycker inte själv att han lyckas så bra. Alla andra verkar kunna det där alldeles utmärkt, själv känner han att han liksom leker vuxen och inte kommer igång med sitt liv på allvar. Han har lyckats hitta en bra lägenhet, på cykelavstånd från jobbet på reklambyrån han också lyckats få - men lägenheten känns inte så trygg eftersom den kan bli uppsagd när som helst och jobbet är verkligen inte det Jonathan trodde att det skulle bli. Flickvän har han, men frågan är om han är ihop med henne för att han är kär eller för trygghets skull?

Så kommer då hundarna. Hundarna och bröllopet - och Jonathans tillvaro vänds upp och ned, eller faller totalt samman faktiskt. Hundarna är hans bror James hundar som Jonathan passar medan brodern jobbar i Dubai ett par månader. Och de där hundarna? Åh, vad jag älskar dem! De är väl mest bara hundiga, liksom, men Jonathan tolkar in så mycket i det de gör, som mänskliga reaktioner eller tankesätt:
Medan hundarna lekte med sina kompisar funderade han på jobbet, men efter ett tag märkte han att de hade slutat spralla runt och bara stod och glodde fuktigt på honom. James kastar alltid en boll åt oss, sa deras miner. Han leker kurragömma och presenterar oss för andra hundar.
Jonathan glodde tillbaka. Va? Måste hundar bli presenterade för varann nu också? Var rumpsniffning helt ute? "Stick och sniffa nån i rumpan", sa han med en åtbörd åt hundvimlet. "Skaffa er ett eget liv. Lär er stå på egna ben."
Jonathan är överhuvudtaget väldigt rolig att läsa om - hans fantasi! Han kan möta någon på gatan, och tio minuter senare har han tänkt ihop den där människans bakgrund, eller en möjlig gemensam framtid med alla detaljer som hur deras dagar kommer att se ut, vad deras barn kommer att heta och allt möjligt.

Bröllopet är hans flickväns idé - hon jobbar på en tidskrift som skriver om bröllop, och nu vill de livesända från ett bröllop så om Julie och Jonathan ställer upp så får de allt betalt. Varför inte köra på då? Hela förberedelseapparaten drar igång. Men vill de det här? Egentligen?

Alltså - vilken alldeles fantastisk blandning av humor och allvar detta är! Till och med när Jonathans hela tillvaro totalt kraschar så gör den det på ett sätt som gör att jag bara sitter och småfnissar hela tiden när jag läser. Det är svårt att beskriva, men en stor del av boken och dess behållning ligger nog i Rosoffs fantastiska och finurliga språk. Och karaktärerna. Och hundarna! Jag älskade den korta, absurda ungdomsboken Älgbarnet, och den här är egentligen mer av den sorten fast längre, mer komplext och så skrivet för vuxna. Jag gillar det verkligen väldigt mycket - när Meg Rosoff skriver så här är hon helt oemotståndlig!

Titel: Jonathan bortom all kontroll
Författare: Meg Rosoff
Originaltitel: Jonathan Unleashed
Översättning: Molle Kanmert Sjölander
Utg år: 2016
Förlag: Massolit
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar