måndag 10 oktober 2016

Six of Crows

Six of Crows utspelar sig i samma värld som Bardugos Grisha-trilogi men liknar inte dem särskilt mycket. Även om jag gillade åtminstone första Grishaboken starkt så måste jag säga att det här är så mycket bättre. Magin får ligga rätt lågt, triangeldrama finns inget alls och hela romanens styrka ligger i de sex huvudkaraktärerna och deras utveckling. Jag gillade! Jag slukade! Jag har redan köpt fortsättningen Crooked Kingdom!

I centrum står Kaz Brekker, listig tjuv som helt tar sig fram med hjälp av sin intelligens och fingerfärdighet. Nu tar han hjälp av fem andra, några av dem redan medlemmar i hans tjuvliga, andra blir mer eller mindre medtvingade, i ett uppdrag som går ut på att befria en fånge ur ett ytterst rymningssäkert fängelse. Fången är en slags vetenskapsman, som kommit på ett knark som kan förhöja en grishas (magikerna i den här världen) magiska egenskaper till ofattbara nivåer, men som också gör grishan helt beroende av knarket efter första fixen. Hemligheten bakom substansen skulle kunna välta världen över ända, både politiskt och ekonomiskt, och alltså ska den här vetenskapsmannen fritas så att det inte kommer att ske. Lyckas Kaz Brekker och hans gäng så får de hur mycket pengar som helst.

Fritagningsuppdraget är spännande att läsa om, och gjort på precis det sättet jag älskar med smarta planer, och backup-planer ifall de första planerna går fel. och med en mästarhjärna bakom allt (Kaz) som alltid ligger minst tre steg före. När allt ser ut att ha gått åt pipsvängen så visar det sig ändå att det var så det var tänkt för att lura alla, eller om allt faktiskt går fel så har Kaz ändå snabbt tänkt ut en listigare lösning. Det är twister och överraskningar och spännande hela tiden, och jag gillar det mycket.

Men det viktigaste är alltså personerna, så viktiga att den spännande handlingen trots allt kommer i bakgrunden. Deras bakgrundshistorier, det de lever för, deras inbördes relationer (någon följer med bara för att på ett bra sätt kunna ha livet av en annan av de sex som hen hatar). Hur de lär känna varandra och lita på varandra och blir ett sammansvetsat team som klarar de mest omöjliga saker tillsammans. Och dialogerna...! åh, jag älskar när de gnabbas med varandra! Särskilt när Jesper, oh-så-erfaren-tjuv-redan hackar på Wylan, nykomlingen, gröngölingen, bortskämda-pojken-som-är-son-till-uppdragsgivaren. Plus att jag älskar ungefär allt när Nina, gängets egen grisha, och Mattias, gängets egen häxjägare, är inblandade. Och Kaz själv, och anledningen till att han alltid har handskar på händerna? Hjärtskärande...

Jag påminns förstås om Scott Lynchs Locke Lamora, men även om Brandon Sandersons ligor sammansatta av olika specialister till exempel i Mistborn-böckerna. Eller om Artemis Fowl (Colfer). Ändå är detta något helt eget när det blir gift med grisha-magin och placerat i Bardugos egen värld. Dock inte längre ryskinspirerat - Ketterdam påminner mer om Amsterdam, och i The Ice Court heter personerna sånt som Nilsson och Berggren....

Six of Crows har precis kommit ut på svenska: Högt spel. Läs, läs, läs!!

Titel: Six of Crows
Författare: Leigh Bardugo
Utg år: 2015
Förlag: Henry Holt Company
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar