onsdag 29 augusti 2018

The Goblin Emperor

Maia är son till alvernas kejsare, men har bara träffat sin pappa en enda gång och då egentligen endast på avstånd. De senaste tio åren har han bott på en avlägsen gård tillsammans med någon slags släkting som fått jobbet som förmyndare-åt-omöjlige-hobgoblin-sonen som en bestraffning och som tar ut all sin livs besvikelse och bitterhet på Maia. Aldrig får Maia komma till hovet, aldrig får han höra till och aldrig får han någon som bryr sig om hans stora sorg efter mamma som dog när han var bara åtta år.

Det var när mamma begravdes som var det där enda tillfället Maia fick "träffa" sin pappa. Innan dess bodde Maia med sin mamma på någon annan avlägset belägen gård, lika ovälkommen på hovet. Grejen är nämligen att Maias mamma är goblin, och äktenskapet mellan alvkejsaren och henne var ett resonemangsäktenskap för att främja freden mellan alvernas land och goblinland. Kejsaren avskydde sin goblinfru och sonen som inte alls hade behövt bli till (det fanns redan tre arvtagare till tronen sedan tidigare äktenskap) och ville inte ha dem i sin närhet eller se dem mer någonsin.

Så nu får Maia helt oväntat beskedet att hans far har dött i en luftskeppsolycka. Och inte bara han - även de tre äldre bröderna, arvtagarna alltså. Vilket innebär att Maia nu blir kejsare över allting. Framlidne pappa alvkejsaren hade blivit tokig om han fått veta. Lämna över allt till en goblin? Kan han ens hantera gafflarna i rätt ordning? Vet han vilka personer som är viktiga och varför? Hovintriger och politik?

Bra förutsättningar för en bra bok, tänkte jag. Och jadå, det är bra och mycket tillfredsställande när Maia visar sig (med lite hjälp i början) förstå sig på både politik och finare hovintriger alldeles utmärkt och ger bra svar på tal. Och när han dessutom har nya friska synsätt på gamla förlegade traditioner och mossiga åsikter och ändrar på diverse "men-så-har-vi-ju-alltid-gjort-förut".

Men.

Att hitta allt det som jag faktiskt tycker om i denna skog, denna trassliga djungel av omöjligt stavade namn och benämningar på allt från rådssalar till titlar till religionsdetaljer till ännu fler namn (som dessutom är olika beroende på vilken situation de befinner sig i) visade sig snart vara nästan omöjligt. Det är ett komplicerat världsbygge, och allt (och alla) har främmande termer. Det är också ovanligt många personer att hålla reda på även för att vara fantasy, och även om det finns en namn- och ordlista längst bak i boken gav jag redan efter några kapitel upp att försöka hålla isär vilka de olika personerna var.

Och sedan ledsnade jag också ganska snart på att handlingen enbart bestod av just detta: Maia kommer oväntat till hovet och tycker att det mesta är främmande och konstigt och svårförståeligt. Maia lär känna hur det går till, vilka som styr, hovintriger som är igång och rådande politik. Maia deltar i det. Och alltså består hela boken av hovintriger och politik i en enda namnfasansväckande sörja, och av intressanta konflikter och motsättningar (hallå? ensam halv-goblin i ett hov av ljushyllta, högvuxna alver?) blir det inte mycket.

Så tyvärr - jag är rätt besviken.


Titel: The Goblin Emperor
Författare: Katherine Addison
Utg år: 2014
Förlag: Tor
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar