måndag 27 augusti 2018

The Broken Eye

Dags att skriva om nästa tjocktjocka fantasybok i den där semesterläsningshögen. (nä, det blir inte så där himla mycket action på bloggen om jag ska hålla på i fantasy-grottar-mode, jag vet)

Det här är bok tre i serien Lightbringer (jag har skrivit om bok 1 The Black Prism här och om bok 2 The Blinding Knife här) och vi har ännu inte fått veta vem som är den där "lightbringer". Inte egentligen, och han som alla andra tror är det är inte helt säker på det själv.

Vi får läsa vidare om huvudkaraktärerna Gavin, Kip, Kerris och Teia plus en hel del andra, och av dessa gillar jag helt klart mest att läsa om Gavin. Han har det helt miserabelt, faktiskt. Från att ha varit en religiös galjonsfigur, med fantastisk magi utan slut (kunna göra.  saker bara genom att omvandla hela spektrats färger till fysiska former), med makt och flyt och inflytande och allt så sitter han nu kedjad vid en åra som galärslav nummer 6. Han har tappat all magi och verkar bortglömd av världen. Vad hände??? Är allt kört? Nja. Gavin ror på genom stora delar av boken och får bra axelmuskler, men när jag lägger ned denna bok 3 är han ännu värre ute.

Kip jobbar vidare med sin utveckling från överviktig oviktig tonårskille i bortglömd landsända till att vara stark, snabb, duktig på att slåss, duktig magiker och någon som förtjänat nicknamet "Breaker". Han är fortfarande ganska gnällig i sina inre monologer men om han bara rätar på ryggen och inser att han är rätt oövervinnerlig så blir det nog bra, det hela.

Teia är den som mest har att göra med titelns "The Broken Eye" som är en gammal lönnmördarsekt som troddes vara utrotad. Det är den definitivt inte. Teia, som kan använda den osynliga färgen "paryl" i sin magi som då funkar som någon slags röntgenstrålar, rekryteras till detta the Broken Eye samtidigt som hon spionerar på dem i ett under cover-uppdrag.

Karris får mest hålla på med saker hon egentligen inte vill hålla på med, samtidigt som hon undrar var nyblivne maken Gavin håller hus.

Utöver dessa figurerar förstås en myriad andra personer som smider mer eller mindre lömska planer, det föds gudar och det krigas och det intrigeras och det är en på tok för tjock bok. Jag gillar tjocka böcker om det finns fog för att de är tjocka. Här är det många ställen det inte händer så där värst mycket, och det tog mig sju svåra år att ta mig igenom boken. Men när det händer grejer så är det himla bra, och jag tycker mycket om personerna. Så jag håller på att samla energi till att ta mig an fjärde boken. (som tydligen inte sistai serien, det ska komma en femte bok också) Jag kan ju inte bara lämna Gavin där i sitt elände, och jag måste ju veta vem som är "Lightbringer" och vad det innebär!


Titel: The Broken Eye
Serie: Lightbringer #3
Författare: Brent Weeks
Utg år: 2015
Förlag: Orbit
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar