måndag 7 januari 2019

Magic's Price

Jag sträckläste alltså ut Magic's Price, tredje och sista boken i serien The Last Herald Mage av Mercedes Lackey.
Det har gått tio år till, och Vanyel är nu vid hovet och ordentligt involverad i politik och maktspel. Kungen lider av någon mystisk, långdragen sjukdom som inte verkar kunna botas, och Vanyel är lite av hans högra hand med dagar fyllda av möten och ansvar. Ensam är han egentligen fortfarande, och tänker att han så ska förbli -  ingen kan någonsin ersätta Tylendel. Dessutom vågar han inte fästa sig vid någon - eftersom han själv är så mäktig i magi och andra krafter riktar sig eventuella fiender in sig på att i stället skada dem som står Vanyel nära för att på så sätt skada honom själv.
Det struntar nu den unge barden Stefen i, Stefen som med rött hår och en förtrollande sångstämma (den lindrar till och med smärta) gör kometkarriär både på the Bards Collegium och på hovet (när han spelar slipper kungen ta typ starka värktabletter och kan alltså fatta beslut som inte är drogpåverkade...). Stefen blir störtkär i Vanyel, och ska bara ha honom. Punkt.

Och så är det då det här med last Herald Mage som blir tydligare ju längre in i boken vi kommer. Det finns rätt gott om heralds med diverse bra egenskaper, men kombinationen herald + mage verkar helt utrotningshotad. Inga nya sådana barn har upptäckts på många år, och de få som finns i vuxen ålder dör nu en efter en i vad som verkar vara naturliga orsaker. Vanyel får allt mer ansvar på sina axlar (även om Stefen mer än gärna masserar dem åt honom).

Och så rätt vad det var hade jag läst ut boken, och kände en enorm tomhet och längtan efter mer. Jag var inte färdig med Vanyel och Valdemar, heralds och Companions, inte på långa vägar. Så jag är så väldigt, väldigt glad att Mercedes Lackey är en riktigt produktiv författare. Jag har mängder av både Valdemar-böcker och annat framför mig!

Jag har funderat på hur jag ska gå vidare - jag är ju en sådan som vill läsa böcker och serier i ordning. Det var därför jag började med just The Last Herald Mage-böckerna eftersom de i kronologi verkar ligga flera sekler före de andra Valdemarböckerna. Men det jag märkte under läsningen är hur Mercedes Lackey liksom refererar till sådant hon själv redan skrivit - även om det i böckernas innehållskronologi kommer senare. Jag fattar ju vad som händer ändå, men tänker att jag nog kommer att läsa alla hennes böcker i utgivningsordning i stället, och helt ge upp att försöka följa någon Valdemarkronologi. Härnäst kommer jag alltså att ta mig an (jag har redan börjat...)(försökte börja på en annan bok som utspelar sig i Helsingfors 1938 och förvisso var mycket lovande, men separationsångesten efter Vanyel och heralds och companions blev alltför stor så: klick-klick på amazon så ägde jag: ) Arrows of the Queen som är första boken i Heralds of Valdemar, trilogin Mercedes Lackey skrev först och som kom ut redan 1987. (återigen: hur kan jag ha missat henne i alla dessa år??)


Titel: Magic's Price
Serie: The Last Herald Mage #3
Författare: Mercedes Lackey
Utg år: 1990
Förlag: Daw Books
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar