måndag 3 juni 2019

En helt vanlig familj

Vi börjar direkt i Lunds tingsrätt, där Adam sitter utanför tingssalen och väntar på att få komma in och vittna. Hans fru Ulrika sitter redan inne i salen, och vi får veta att den tilltalade är Stella, Adams och Ulrikas nittonåriga dotter. Stella är anklagad för mord. Och hur, hur kom de hit? En helt vanlig familj som deras?

Eller, är den det?

Boken består av tre delar. Först berättar pappa Adam, präst till yrket, sin version, och han beskriver först deras tillvaro som så perfekt och som klippt direkt från en glittrande instagram-tillvaro: med intressanta, välbetalda yrken, trevlig villa, matlagning från grunden (även med carbonara) vid köksön i det moderna köket, mysig samvaro på fredagskvällarna med läsning av varsin bok i soffhörnan eller med något sällskapsspel, lagom motion, umgänge med vänner över ett glas vin... och det är så perfekt, så perfekt att det bara inte går. Vad är haken?

Sakta kryper det fram i pappa Adams berättelse att de inte har haft det så lätt med Stella, att det har varit samtal med förskola och skola som oroat och varnat, och jag som läsare får en bild av en nittonårig tjej som kanske ändå inte är helt oväntad i rollen som anklagad för brott? Även om mord känns väl grovt.

Sedan byts perspektivet, och jag får läsa Stellas version. Och det är först nu jag verkligen börjar gilla boken. Stella känns helt verklig, har en äkta röst och ett liv som inte är det där perfekta som är Adams. Och min uppfattning om hennes karaktär förändras till något helt annat. I sista delen förändrar mamma Ulrikas berättande min uppfattning ytterligare, så när slutet kommer så är jag faktiskt inte beredd alls.

Det här är en riktigt bra bok, med intressanta karaktärer, plus att jag ju känner till miljön med Lunds gator och platser väl vilket är extra kul!


Titel: En helt vanlig familj
Författare: Mattias Edvardsson
Utg år: 2018
Förlag: Forum
Köp den till exempel här eller här

2 kommentarer:

  1. Jag var helt tagen av denna. Hur man hela tiden bytte åsikt om karaktärerna. Fantastiskt bra bok :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var det som var det bästa - tänk att man kan ändra uppfattning så beroende på vem som berättar? (och hur bra det görs/är skrivet)

      Radera