fredag 7 juni 2019

Strax före tolvslaget

Liten, behändig bok som består av två noveller av Rainbow Rowell: Tolvslaget och Själsfränder. 

I Tolvslaget får vi läsa om de sista, skälvande minuterna precis före tolvslaget på nyårsafton, och om Noel och Mags. Inte bara en gång, nej: 2014, och sedan återblick till 2011, 2012, 2013 och sedan 2014 igen. Första gången träffas de, sedan är de bästa vänner och tillhör ett kompisgäng som alltid firar  nyår ihop. Och varje gång är det nästan så att de kysser varandra, men så hoppar det fram någon annan tjej som gubben ur lådan och kysser Noel. Och, gör ju inget, de är ju bara kompisar. Eller hur?!?

I Själsfränder är det Elena, som äntligen ska uppleva stå-i-kö-flera-dygn-grejen och uppleva vänskap och fantastiska ting. Det hon köar för är premiären för en Star Wars-film (och det hela är tämligen meningslöst eftersom de redan köpt numrerade sittplatser på nätet precis som till vilken vanlig film som helst, men det är grejen att komma först in i salongen som är det viktiga. Eller nåt.) så det är mååååånga Star Wars-referenser här. (vilket jag älskar!) När Elena förväntansfullt kommer till kön så består den bara av två personer. Gabe och Troy. Fler kommer det inte (förrän precis timmarna före insläpp). Troy är den tvättäkta mega-nörden som har både stort skägg och stor erfarenhet av olika Star Wars-köer, vilka regler som gäller och sånt där. Gabe är i Elenas ålder men säger inte ett ord till henne. Och det ÄR inte så där himla jättekul att köa tre dygn (eller vad det är) i smällkalla vintern.

Det bästa med boken: illustrationerna, som verkligen är fina. Och så den Rowellska tonen, som känns igen från hennes andra böcker. Humor, den lätta nördigheten hos diverse personer, pirr-kärleken.

Det tråkiga? Jamen, besvikelsen när jag först trodde att det handlade om en ny, hel, tjock roman av Rainbow Rowell, och sedan stod där med den här lilla fjuppen till bok? Som lästes ut på några timmar? Med berättelser som tog slut innan de börjat? Nooooo.....! Jag vill ju ha MER!

Titel: Strax före tolvslaget : två vinterberättelser
Författare: Rainbow Rowell
Illustrationer: Simini Blocker
Originaltitel: Almost Midnight
Översättning: Carla Wiberg
Utg år: 2019
Förlag: Berghs
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar