lördag 31 augusti 2019

Nörd

Maries klass har får en uppgift i SO: försöka göra något som kan bli viralt på sociala medier. De får själva välja vilken kanal de ska ha. (läraren pratar inget om nätetik eller så, bara om hur viktigt det är att inför den digitala framtiden bli någon på nätet) Heddy räcker upp handen och menar att det hela kan bli lite orättvist. Själv har hon ”sjukt många följare” på sin egna kanal, flera fansidor och har vunnit priser. Hon har ju redan lyckats med det uppgiften går ut på? Hon får ändå samma uppgift som de andra, göra det hon redan gör men på något annorlunda sätt. Så Heddy startar ett instagramkonto åt sitt hår och där lägger hon upp olika frisyrer. Givetvis med hundratals, eller rentav tusentals, likes direkt, och beundrande kommentarer.

Men vad ska Marie göra? Hon är liksom inte duktig på något, vad hon än tar sig för blir det fel. Bad hair-day alla dagar, fel kläder, hon snubblar, spiller, får fläckar på kläderna… Hennes bäste vän Espen, som hon alltid hänger med, säger att det är just detta som gör henne unik: att hon är en sådan nörd. Och att det är det hon ska lägga upp på nätet.
Så det gör hon. Espen filmar när hon ska sminka sig och det (som vanligt) blir ren katastrof. Mascaran klumpar sig, hon får mascara i ögat och allt blir kladdigt och jobbigt och fel som det brukar bli. Men när hon lägger upp mascara-filmen och andra liknande på sin kanal "Nörd"? Succé! Filmerna får hur många visningar som helst, massor av människor kommenterar att de älskar att hon är så rolig och nördig. (till och med Heddy ger henne hjärtan i kommentarsfälten) Det kommer också fram folk i skolan, även sådana hon inte känner, och kommenterar hennes nördighet. Även Maries mamma, som tydligen livnär sig på sitt eget, glamorösa, bloggande, jublar: "så roligt att du har hittat en egen uttrycksform!" Skoluppgiften i hamn alltså, Maries nördighet har blivit viral, och visst borde det kännas bra? 

Det gör det inte.

Jag tyckte först inte om den här boken när jag läste den, för jag blev så arg. Hur kan Marie få göra så här mot sig själv? De vuxna i hennes liv som borde stöttat och kommit med goda råd - det är de som pushar iväg henne åt helt fel håll! Men sen tänkte jag: det här kanske är en bok som fler borde läsa och bli arga av? Och sedan, tillsammans med andra, tänka efter varför? 


Titel: Nörd
Författare: Mina Lystad
Originaltitel: Nørd
Översättning (från norska): Carina Gabrielson Edling
Utg år: 2018
Förlag: ABC forlag
Köp den till exempel här eller här

2 kommentarer:

  1. Hm, intressant idé att skriva en bok om, då ämnet är högst aktuellt! Hade nog varit kul att läsa. Bra tips! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen högaktuellt och något många känner igen sig i.

      Radera