lördag 25 januari 2020

Bråkiga bokstäver

Sigge börjar skolan, och det är väl bra med det mesta, med kompisar, med matte (Sigge är jätteduktig på matte), med idrott (Sigge kan till och med gå på händerna!) och med fröken som heter Carolina. Ändå tar det snart emot att gå till skolan, och Sigge går allt långsammare varje morgon.

Det är de där bokstäverna. Alla de andra verkar lära sig bokstäverna så lätt, hur ljuden hänger ihop med varje bokstav, och i vilka ord de kommer och alltihop. Men inte Sigge. Det är som om det liksom vore halt i hans hjärna där bokstäverna ska fastna, och det går inte. Han blandar ihop dem hela tiden. Och när de andra i klassen börjar komma igång med läsningen - så är Sigge inte alls med. Han försöker få det att se ut som att han kan skriva (han skriver av), och försöker undvika alla läsa-skriva-situationer med att gå och vässa pennan, gå på toaletten och så där.

Till sist blir det så dramatiskt jobbigt att han efter ett bråk (som har med felvända bokstäver att göra) rymmer från skolan. Och han är så ledsen - är det något fel på hans huvud eftersom han inte kan det alla andra kan?

Nej, det är det såklart inte. Det är bara det att han behöver öva lite mer. Precis som kompisen som inte kan simma (som Sigge ju redan kan) och som behöver öva mer på det. Sigge får extra stöd i läsinlärningen, och så småningom går det. I ett vad-händer-sen-kapitel får vi veta hur det går för Sigge senare, att han får konstaterat dyslexi, att han får lyssna på böcker och andra hjälpmedel som gör det lättare för honom att läsa.

Detta är en välbehövlig bok för dem som kämpar med läsningen och behöver känna att det finns fler som är som dem. Och det är inte jätteofta det kommer lättlästa böcker om barn som har dyslexi, så det gillar jag.


Titel: Bråkiga bokstäver
Författare: Helena Bross
Illustrationer: Mati Lepp
Utg år: 2019
Förlag: Bonnier Carlsen
Köp den exempelvis här, här eller via Omnible
För vem? ca 7-9 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar