söndag 26 januari 2020

White Sand vol. 1-3

Jag känner fortfarande ett starkt behov av att äga alla böcker min favoritförfattare (eller husgud) Brandon Sanderson skriver - och karln är ju produktiv så det börjar bli ett helt litet Sanderson-bibliotek här hemma. Senaste tillskottet gav jag mig själv över jullovet: de tre volymerna i White Sand. 

White Sand är om jag förstår det rätt Brandon Sandersons första färdiga manus i Cosmere-universumet, men länge förblev det outgivet som bok. Han har alltid en sida på sin hemsida brandonsanderson.com med aktuella projekt, och där låg White Sand som något som skulle tas tag i, bara inte just nu, ungefär från det att jag började titta in på hans sida. Men så helt plötsligt rasslade det till, och White Sand skulle bearbetas och ges ut i grafisk form.

Nu finns alltså alla tre volymerna utgivna. Det är Rik Hoskin som bearbetat Sandersons manus för alla tre, men illustratör byttes i slutet på volym 2, så sista kapitlet där är i helt annorlunda stil (och inte jättesnygg). Volym 3 har illustrerats av ytterligare en illustratör,
vars stil jag gillar även om jag nog gillar Julius Gopez' (han i början) alla detaljer mest.

Storyn är väldigt Sandersonsk: vi har en märklig värld/planet vars ena halva alltid befinner sig i dagsljus och stekande sol, och alltså har mycket ökenlandskap. Den andra halvan (som vi inte får läsa mycket om här) befinner sig då alltså alltid i mörker. Människor och kulturer skiljer sig markant åt mellan de bägge halvorna - på solsidan finns magi, på skuggsidan finns det mycket mer avancerad teknologi, som vapen och maskiner. Magin på solsidan består ungefär i att kunna använda sig av den vita sandens inneboende energi, att få band av den att lyfta, forma sig, attackera, och för magikern att använda sig av för förflyttning och annat. Det är inte helt klart för mig, eftersom detta är bildberättande och jag inte får Sandersons beskrivningar av magisystemet jag annars får när han skriver. Å andra sidan är det kul att se effekterna av magin i bild.

Huvudperson är Kenton, som vuxit upp med sandmagikerna, son till deras högste ledare. Problemet är att han inte har någon särskild fallenhet för magi. Om han anstränger sig till sitt yttersta kan han frammana ett band av levande sand - de med stark magi kan hantera sisådär tjugo samtidigt. Alltså har han hela sin lärotid fått komma på andra sätt att klara uppgifter och problem. Han har till exempel lärt sig stridstekniker av vanliga soldater, men också att anamma lite andra, nyfiknare och öppnare tankesätt.

Nu utplånas (alltså i början av första boken så det är ingen jättespoiler) större delen av magisamfundet i en massaker. Kentons pappa dör, och Kenton blir ledare för de få magiker som finns kvar. Före dess håller han på att dö i den där massakern, men blir oväntat räddad av en (och det här känns så himla konstigt när de dyker upp) lärd kvinna från mörka sidan av planeten, en forskare som heter Khriss och hennes kollegor som också är forskare. Detta teoretiska forskargäng hänger nu med i resten av serien och har viktiga roller. Och när de dyker upp och räddar Kenton så förflyttas dessutom miljön från öknen in till en stor stad, och nu blir det mycket politik inblandat i storyn också. De styrande vill nämligen lägga ner hela magikersamfundet nu när de ändå har blivit så få, och de har kostat så mycket pengar genom alla år utan att ge så mycket tillbaka (för de är nämligen så mycket finare än alla andra för de kan magi). Kenton måste nu övertyga de olika styrande partierna om att de ska rösta för att magikerna ska fortsätta finnas, samtidigt som han letar efter de skyldiga för den där inledande massakern. Samtidigt har Khriss och forskargänget en egen agenda, och lika samtidigt härjar någon typ av kriminell liga i den där staden.

Det är väldigt komplext, och många trådar att hålla reda på, precis som det brukar när Sanderson skriver. Och precis som det brukar är det många hemligheter och vändningar på vägen. Hade detta varit en vanlig textbok hade den alldeles säkert varit ännu en Sandersonsk tegelsten med 700+ sidor för att få med allt på ett bra sätt. Nu blir det mycket komprimerat eftersom allt detta berättas i bild, med ytterst få beskrivande förklaringsrutor och mest dialog och action. Det är väldigt bra och spännande, det är det. Men jag kan sakna att få det där djupet i berättandet, de mer uttömmande förklaringarna på det som sker, på magin och världen och vad som driver Khriss och ganska mycket annat, som jag hade fått om det här hade varit en vanlig textbok. Fast å andra sidan igen - hade det inte blivit grafisk roman av det hela hade White Sand fortfarande legat som ett projekt-att-ta-tag-i på Sandersons hemsida. Nu har jag ju fått storyn, i alla fall.


Titel: White Sand vol. 1-3
Författare: Brandon Sanderson (manus), Rik Hoskin (manusbearbetning)
Illustratörer: Julius M. Gopez (vol. 1, vol 2 kap 1-5), Julius Otha (vol. 2 kap 6), Fritz Casas (vol. 3)
Utg år: 2016-2019
Förlag: Dynamite Entertainments
Köp den kolla inköpsställen via Omnible vol 1, vol 2 och vol 3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar