söndag 5 januari 2020

Den fantastiska Ivan

Ivan får själv berätta om sitt liv, och det gör han rakt och utan krusiduller, och låter läsaren själv förstå och läsa mellan raderna hur hans liv är. Det är inte så där värst kul - han sover och äter mest. För vad ska han göra? Han sitter i en bur (eller han kallar det "sitt revir" större delen av boken) bestående av tre väggar av glas och en av betong fast den har ett målat vattenfall och lite djungelträd på sig. Tur det, kanske, för Ivan får aldrig någonsin gå ut ur sin bur. Han har suttit där i 27 år, alltså långt över 9000 dagar. 

Ivan föddes i frihet, och minns nog egentligen sin mamma, pappa, syster och de andra i flocken. Men det har gått lång tid, och han väljer att inte minnas. För vad skulle det göra för nytta? I stället gungar han lite i sin däckgunga, äter några bananer till och kastar lite bajsbollar mot glasrutan där människorna står och tittar på honom. Hans bur ligger nämligen i en slags galleria som också har cirkusföreställningar tre gånger om dagen, men Ivan är aldrig med på föreställningarna utan ska bara vara i sin bur så att folk kan ställa sig och titta på honom. Han tycker också om att rita (anser sig vara konstnär), och hans konst består av stilleben (alltså, kritteckningar av sådant han kan se i sitt revir, typ "banan", eller "banan", eller kanske "morot"). Och så har han två vänner: elefanten Stella i reviret intill och vildhunden Bob som sover på Ivans mage varje natt.

Jag tycker så väldigt mycket om Ivan, och jag tycker så väldigt mycket om sättet han berättar om sitt liv, och jag tycker också om det som händer efter att elefantungen Ruby kommer till gallerian. Det är mycket som är hemskt och sorgligt, men det blir bra till slut. Och det här gillar jag nog mest: Ivan har funnits på riktigt! Ivan var alltså en gorilla som satt i en bur i en galleria i 27 år innan han fick komma till en tydligen bra djurpark i Atlanta och där leva sina sista 15 år eller så - bilder och youtubeklipp finns på nätet. Sen har så klart författaren broderat ut det hela lite med elefantungen och annat, men det gör hon bra, tycker jag. Det här är en bra bok!


Titel: Den fantastiska Ivan
Författare: Katherine Applegate
Originaltitel: The One and Only Ivan
Översättning: Linda Skugge
Utg år: 2019
Förlag: B. Wahlströms
Köp den till exempel här, här eller via Omnible
För vem? ca 9-12 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar