tisdag 28 januari 2020

Courting Julia

Jag behövde läsa Mary Balogh, och letade mig bakåt i hennes tidigare utgivning. Courting Julia är första av tre romaner i en serie, Sullivan. Och vi får läsa om Julia Maynard, som är föräldralös sedan många år men som vuxit upp på det gods hennes styvmor föddes på. Styvmorfar är earlen av Beaconswood, och de två står varandra nära trots att de egentligen inte är släkt.

Nu ligger gamle earlen för döden, och han vill att Julia ska hitta make och äktenskap och trygghet här i livet (hon har ingen egen förmögenhet) så att han själv kan dö i lugn och ro. Han kommer på En Smart Lösning, kallar till sig sin advokat, skriver om sitt testamente, och avlider sedan omgående.
Till testamentsuppläsningen kommer alla släktingar, alltså Julias "styv-släktingar", ett myller av olika kusiner och mostrar och morbröder i olika storlekar och av olika sinnelag. Gamle earlens Smart Lösning På Julias Problem är denna: även om alla rikedomar, titeln och de flesta godsen går till den nye earlen Daniel så återstår ett gods, det finaste och det Julia bor på. Det går till den av de fem manliga kusinerna som inom en månad har uppvaktat Julia så bra att hon tackat ja till äktenskap. Friaren får alltså godset och en fru på köpet. Julia har inget att säga till om (fast hon kan förstås säga nej till alla fem, men då får hon flytta och börja jobba som guvernant eller nåt) och nu börjar alltså en månads courting of Julia där fyra av de fem kusinerna uppvaktar så det står härliga till. Den femte kusinen är nye earlen, Daniel, som minsann inte tänker uppvakta Julia. I stället skäller han på henne så fort hon gör något fel - och det gör hon ofta. Hon rider i herrsadel, hon badar nästan naken (bara EN klänning på sig, herregud) och hon rider alldeles för fort. Och Julia tycker han är tröttsam.

Och efter två veckor har de blivit kära i varandra. Jo, för det bor en rätt trevlig kille nedtryckt bakom den korrekte earlfasaden. Och Julia är ju en sådan frisk fläkt.

Det här är inte någon av Baloghs bättre romaner. Jag blir tokig på earlen Daniels kontrollbehov och gnällande, och Julia själv är bara för äppelkindat munter, och vän med alla, och daggfriskt pigg, och jodå, givetvis är hon även morgonpigg. Och godtrogen. Och jag gillar verkligen inte alls den-som-uppvaktar-henne-bäst-på-fyra-veckor-får-godset-med-henne-på-köpet-upplägget.

Det finns en av de där uppvaktande styv-kusinerna som är det svarta fåret i skocken. Han är fruktansvärt skuldsatt och har fodringsägare efter sig, gillar att spela högt och ligger tydligen runt inne i London pga är snygg och kan få vem han vill ha. Han behöver gifta sig med Julia bara för att kunna betala av en del av skulderna - men givetvis är det inte han som får henne. Det intressanta är att nästa bok i den här lilla serien är hans bok. Tydligen ska han fly sina fordringsägare och hamna i Brighton, och där bli kär i någon ung kvinna som är förlamad i benen tror jag. Jag återkommer.


Titel: Courting Julia
Serie: Sullivan #1
Författare: Mary Balogh
Utg år: 1993
Förlag: Signet
Köp den till exempel här eller via Omnible

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar