fredag 3 februari 2023

Under samma tak

Lisa och Frank ska dela lägenhet i Göteborg. Fast det vet de inte om. Lisa tror att hon ska bo där själv, med andrahandskontrakt, under tiden hon läser en inredningskurs och lär känna de rätta människorna. Frank tror att han ska bo där själv, med andrahandskontrakt, och lära sig leva utan den bror han hittills delat hela sitt liv med, diskuterat korrekta urvalet till långa låtlistor med och spelat i samma coverband som. 

Hehe, tänker förstahandskontraktsinnehavaren. Jag ska tjäna pengar! Eftersom han helt iskallt har hyrt ut sin lägenhet till två personer utan att berätta det för dem. Nu kommer de alltså båda två, med varsin nyckel, och berättar för den andre att "du har nog kommit lite fel eftersom det är jag som ska hyra lägenheten". Ingen ger sig. Båda flyttar in. 

Och de är väldigt olika, Lisa och Frank. Han älskar bacon och chips, rejäla kvällsmackor. Och att det spelar väl för fanken ingen roll vilken färg eller kvalitet det där draperiet har som han hänger upp runt soffan i vardagsrummet för att få åtminstone lite avskildhet? (det blir nämligen så att Frank tar soffan i vardagsrummet som sin och Lisa får rummet med sängen) Hon är strikt vegetarian, inget-godis-för-mig-tack, genomtänkta måltider (fast i smyg har hon en låda under sin säng där hon gömt godis). Och det spelar väldigt stor roll vilken slags draperi en människa har i sitt hem, för vem vet vem som kan komma in och se det, och tänka fel saker om en när vansinnigt fula draperier får ta plats?

Fast de är så olika så närmar de sig varandra så småningom. Lär känna varandra. Frank kommer in under Lisas hårda yta (eller sköld). Lisa kommer in i Franks sorg. Och de hjälper varandra att leva. 

Detta är bra feel-good, med lite svärta och bra vardagsskildring, som en bra feel-good ska vara. Jag har i början lite svårt för Lisas tvärhet, avståndstagande, yta och inställning till att det finns "rätt" och "fel" människor att lära känna. Frank gillar jag hela vägen. Och boken gillar jag också hela vägen, lättläst, roligt och bra. Och så blir man glad av den. Förstås. 

Titel: Under samma tak
Författare: Christina Lindström & Jan Andersson
Utg år: 2022
Förlag: Modernista

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar