torsdag 23 maj 2013

Claude på semester

Åh, vad jag hade roligt när jag läste den här boken!!

Den är mycket kort, med ganska lite text på varje sida. Inte helt lättläst text, så det är inte en bok för nybörjarläsarna utan snarare för dem som kan läsa men vill ha något kort och roligt. Sätt den i händerna på Bellmanläsarna! Och på alla de andra också. Och på dig själv! Läs den här, det är du värd! Och högläsning, det glömde jag, den måste vara perfekt till högläsning! Det är total crazyhumor, och illustrationerna gör det hela ännu bättre och roligare.

Den runda hunden Claude bor med två människor i ett hus. Människorna heter herr och fru Blanksko. De har väldigt blanka skor och smala ben, och är så stora att de inte får plats på boksidan. Man får aldrig se mer än benen eller armarna på dem (fast alla andra människor som är med i boken ser man helt och hållet - bara inte just herr och fru Blanksko). Varje morgon väntar Claude på att herr och fru Blanksko ska bli klara nångång och ge sig iväg till jobbet så att han kan få hitta på lite äventyr tillsammans med sin bäste vän, herr Korvstrumpa. Herr Korvstrumpa är helt enkelt en vanlig, randig strumpa som hoppar runt efter Claude på bilderna. Trots sitt något intetsägande yttre har denne herr Korvstrumpa tydligen en rik livserfarenhet och stora oanade talanger.

Den här dagen i Claudes liv bestämmer han sig för att ta lite semester och åka till stranden. Herr Korvstrumpa hänger på "eftersom han hade stressat mycket på sistone och behövde vila upp sig". Claude packar en resväska med lite underkläder, en tamburin, solkräm, vispgrädde på burk, en lampskärm, lite tejp och några smått smetiga smörgåsar. (han kommer givetvis att få nytta av samtliga grejer han har packat ner) Direkt när de kommer till stranden tar herr Korvstrumpa på sig ett par solglasögon (modell hollywood-flashiga), lägger sig på filten och somnar bums. Claude har lite problem - han har sett att alla andra bara har underkläder på sig på stranden och drar fram ett par kalsonger ur väskan för att byta om. Tyvärr är det herr Blankskos kalsonger han har fått med sig och de är ju alldeles för stora. Som väl är kan det fixas med lite tejp.

Sen fortsätter galenskaperna sida upp och sida ner med många fniss. Det är en sandslottstävling (jag avslöjar inte vinnaren, för det är en sanslös överraskningseffekt här som är lite synd att spoila), det är en läskig haj som håller på att käka upp en av de badande, det är pirater och det är fler pirater, det är sjöresor (och herr Korvstrumpa är mycket tveksam till just det. En gång hade han nämligen blivit sjösjuk och mått väldigt illa. Muttrande följer han ändå med, men tycker det är rätt otäckt och ligger mest och vilar i sin hytt "med gurkskivor på ögonen"). Det är roligt och fullt med äventyr och helst skulle jag vilja beskriva hela boken i detalj bara för att jag gillar den så mycket. Men en enda grej till måste jag bara få återge:

Lägg märke till Herr Korvstrumpa i sina fina solglasögon!


På nästa sida fortsätter det så här: "Det fanns bara ett enda ställe kvar där de kunde leta, och det var under ett stort 'X' av stenar som lagts ut i sanden. Claude trodde att det kunde vara ett bra ställe att gräva på."

En riktig pärla! Och det bästa av allt är att det finns fler böcker om Claude som ännu inte har blivit översatta till svenska. Dem väntar jag mycket ivrigt på!

Titel: Claude på semester
Författare: Alex T. Smith
Förlag: Rabén & Sjögren
Orginaltitel: Claude on Holiday
Översättare: Helena Stedman
För vem? 8-12 år, och som högläsning! från kanske 5 år
Köp den till exempel här eller här

2 kommentarer:

  1. Nu har jag beställt den, enbart på din recension (som enda bibliotek i Kävlinge kommun). Tänk vilken makt du har!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad kul att få känna sig lite mäktig då och då!

      Radera