onsdag 22 maj 2013

Tvillingsjälar

Jag har läst det mesta av Jacqueline Wilson som översatts till svenska - hon är en av mina favoritförfattare som skriver för barn och ungdom. Hon skriver så bra om familjer och barn som egentligen har det väldigt jobbigt men där det alltid finns små ljuspunkter i tillvaron ändå. Det kan vara en mamma som kan berätta sagor, eller en pappa som är fantastisk på att göra goda mackor. Små vardagliga saker, men ändå kanske det som gör det möjligt att överleva tillvaron ändå. Wilson låter aldrig sina huvudpersoner säga rakt ut att "vi har det hemskt och jobbigt och fruktansvärt och fattigt och jag är rädd" utan det får läsaren sluta sig till ändå av det som händer. Det är så bra gjort. Oftast är det inte några överlyckliga slut heller på böckerna, men kanske någon slags ljusning i tillvaron för personerna det handlar om.

Märkligt nog hade jag inte läst Tvillingsjälar förut. Jag trodde att jag hade det, men har blandat ihop den med Little Darlings som faktiskt har en handling som mycket liknar den i Tvillingsjälar. Två flickor från helt olika miljöer som möts och blir vänner och varandras stöd i en annars jobbig tillvaro.

I Tvillingsjälar får vi läsa Jewels och Indias dagböcker. De känner inte alls varandra när boken börjar, bor förvisso i två stadsdelar som ligger rätt nära varandra men som lika gärna kunde ha legat i två separata solsystem för att de är så olika. Jewel bor i fattiga och ruffiga Latimer, hos sin mormor. Hon har när boken börjar mer eller mindre flytt från sin mamma och styvfar för att bo hos mormor i stället. Styvfadern har gett henne stryk med ett bälte så att bältespännet har rivit upp ett sår i Jewels panna som måste sys med 10 stygn. Det är inte första gången han slår henne, och mormor säger att nu får det vara nog. Jewel älskar tillvaron hos mormor (läsaren förstår ganska snabbt att även här är miljön rätt tuff även om den flödar av kärlek) men hela tiden hänger hotet över henne att mamman och styvfadern ska tvinga henne att flytta hem igen.
India bor i rika stadsdelen Parkfield, i ett gigantiskt hus. Familjen har städhjälp och dessutom en au-pair som mest verkar gå och vara dyster och längta hem till Australien. Indias pappa bedriver någon slags företag som väl har varit framgångsrikt men man fattar att han numera har stora problem. (det kluckas från flaskor bakom arbetsrummets stängda dörr) Indias mamma är Moya Upton, den kända kläddesignern som gör dyra och fina barnkläder. Men de kläderna har India aldrig på sig, för de är gjorda för smala flickor. India är definitivt inte smal. Hon är tjock, och helt uppenbart en stor besvikelse för sin mamma.
India är ensam och olycklig. Hon vill så gärna ha en vän. Jewel är också ensam och olycklig. Och rädd. Och så träffas de.

Anledningen till att jag nu läste den här boken är att vi har den som bokcirkelbok för en grupp med femteklassare (sex tjejer och en kille). De är VÄLDIGT engagerade i läsningen, i Jewel (styvfadern Terry är den dummaste och elakaste som finns i hela världen), i India (men kan inte hennes mamma sy kläder till henne då?), i skoluniformerna, i Jewels familj som är stor och krånglig att hålla reda på (hemma hos mormor bor fortfarande mormors egna barn som är 7, 12 och 17. Sjuttonåringen har en bebis. Yngsta barnet är alltså Jewels moster som är fem år yngre än Jewel själv. Och det är ungefär lika mycket folk hemma hos mamman och styvfadern), i den ledsna au-pairen... Omdömena hittills har varit ganska solklara "bästa boken jag läst".

Och ja, den är bra. En av Wilsons bästa, tror jag. Och då brukar ändå hennes böcker vara väldigt bra.

Titel: Tvillingsjälar
Författare: Jacqueline Wilson
Orginaltitel: Secrets
Översättare Barbro Lagergren
För vem? 10 - 15 år
Förlag: Alfabeta
Boken är tyvärr slutsåld på förlaget men låna den på biblioteket, vetja! Eller köp den på engelska här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar