fredag 17 maj 2013

Läsfunderingar 3 - civilklädsel

Att springa i skogen och lyssna på Fladdermusmannen får mig också att tänka på det här med hur himla erfarna och världsvana de är i böcker. Ta bara det här absolut självklara att Man Känner Igen En Civilklädd Polis. Det spelar ingen roll vad de har på sig eller hur de ser ut. En hyfsat normal karaktär i en bok känner alltid igen de där civilklädda poliserna. Och givetvis också de Civilklädda Polisbilarna. Eller nej, de är ju inte civilklädda. Utan saknar väl bara blåvit färg och texten polis. Ändå känns de igen.

Ja men, hurdå?? Egentligen?? Har de något hemligt handtecken? Speciellt örhänge? Polismässig frisyr?? Jag vet inte hur många människor jag mött på i mitt liv, men inte sjutton vet jag om jag har mött någon civilklädd polis. För att inte tala om bilarna. Hur vet jag om Volvon jag möter är en vanlig sketen volvo som ägs av någon på gatan intill min. Eller om den är full med Civilklädda Poliser? Bil som bil, liksom. Jag känner ju inte ens igen människor jag faktiskt känner när vi möter varandra körandes i våra bilar.

Jag skulle nog bli en usel huvudrollsinnehavare i en normal deckare. Inte ser jag på folk om de är knarkare heller. Eller prostituerade. Det gör de ju annars direkt i böckerna. Jag hade behövt skurkar i randiga tröjor och med mask över ögonen för att fatta vad det handlar om.

1 kommentar: