onsdag 22 maj 2013

Måtte det bli kväll snart!

Ända sedan barnen var alldeles för små har jag läst högt för dem. (Med alldeles för små menar jag att jag helt enkelt inte kunde lugna mig med högläsandet när de väl var födda. Tänk er pedagogisk mor som sakta och tydligt läser pekböcker för ett barn som ännu inte kan fästa blicken.)

Vi har förstås hunnit läsa massor och åter massor av böcker genom åren. Nu är barnen tolv och fjorton år och vi läser fortfarande varje kväll. Det är en helig stund. Vi läser allt: Sherlock Holmes och Doktor Proktor, Emil i Lönneberga och Sagan om de två tornen. Men den senaste tiden har vi allt oftare återgått till något sanslöst kul: bilderböckerna! Givetvis läste vi högar med bilderböcker när barnen var små, och de lyssnade storögt och fascinerat. Men man tänker att det där med bilderböcker nog är ett överspelat kapitel när barnen är större.

Det som hände nu för ett tag sen var att jag några gånger hade glömt låna hem någon ny högläsningsbok. I stället gick vi till bokhyllan där hemma och plockade fram några gamla bilderboksfavoriter "bara på kul". Och barnen bara älskade dem! Det är en helt annan grej att läsa bilderböcker för större barn, för de uppfattar dem helt annorlunda än när de var små. Nu skrattar de åt andra saker, hittar roligheter i bilderna, eller förstår underliggande betydelser på ett sätt som de inte alls kunde när de var 3-4 år eller så. Bilderböckerna är samma rika skatt som de alltid varit, men det känns ändå som att vi har upptäckt en guldgruva på något sätt.

Nu kommer vi nog att läsa en bilderbok per kväll innan vi läser själva main-högläsningsboken. Och jag har med stor fröjd plockat på mig ett antal fantastiska bilderböcker som ska läsas, som är väldigt finurliga och roliga. Oj, vad det ska bli kul!

Jag skriver ju inte om bilderböcker i min blogg annars, men nu har jag ju liksom redan varit inne och trampat på området med det här inlägget, så det är lika bra jag visar vilka böcker som ska läsas de närmaste kvällarna:


Helt galen bok - om att försöka få ner något som fastnat i ett träd genom att kasta upp andra saker på den första saken. Saker som till exempel en bil, eller en orangutang.
Åh, vad den här är bra! Trollet blir besegrat, as usual, men metoden...?!
Böckerna om Nutte Nervös med bacillskräck och all annan skräck (för Godzilla bl a, av "uppenbara skäl") är helt och totalt underbara. Jag stod och fnissade mig igenom dem när jag stod och "testläste" dem på jobbet. 

2 kommentarer:

  1. När jag var i den åldern och yngre också för den delen tyckte jag att det var "fjantigt" med högläsning, jag kunde ju läsa själv! ;) Men måste vara kul att ha kvar det så länge ändå :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är så lycklig så länge de också gillar den där högläsningsstunden. Aldrig trodde jag att det skulle hålla i så många år!

      Radera