onsdag 4 juni 2014

Högläsning 2 - "If you want your children to be intelligent..."

Efter att ha varit på ReadMe-konferensen i Lund för någon vecka sedan och blivit inspirerad/tokskrämd tänker jag nu alltså brinna lite mer än vanligt för högläsning. Särskilt här på bloggen som jag ska bombardera med högläsningsinlägg.
Allra först ska jag rada upp en mängd argument för varför du ska högläsa för ditt barn, och börja med Albert Einsteins kända ord:
“If you want your children to be intelligent, read them fairy tales. If you want them to be more intelligent, read them more fairy tales.”
Och mer då?

Högläsning ökar intresset för böcker och för lusten att lära sig att läsa
Jamen självklart! Att högläsa för barnet visar ju barnet gång på gång att de där papperssidorna med text genom magi förvandlas till levande personer, dofter, andra miljöer, andra världar, äventyr, häxor i doftande pepparkakshus, vita snälla hästar, håriga monster som vill äta upp barn, gullviveängar, riddare, allt, allt, allt... Och det är ändå bara de böcker som barnet får höra föräldrarna läsa upp. Tänk om man själv kunde läsa? Tänk om man själv kunde få läsa alla de där böckerna i bokhyllan? På biblioteket? I bokhandeln? Oj, vilka upplevelser som väntar!
Högläsning kan vara den enklaste och första vägen till att väcka barnets läslust.

Högläsning utökar ordförrådet
Jag vill prata så väldigt mycket om högläsning och ordförråd att jag återkommer till ämnet i ett senare inlägg. Säger bara "statarlängor", "grymta", "acceptera" och  "identitet" så länge. Sug på dem.

Högläsning ger språkkänsla
När du regelbundet läser för ditt barn ända från det att barnet är mycket litet så ger du barnet något mer än bara talspråket ni annars använder. Du uttalar orden tydligare när du läser dem och lär barnet det uttalet. Barnet lär sig känna igen hur en berättelse är uppbyggd, och känner igen mönstret när de hör andra berättelser och själva läser böcker. De vänjer sig vid att lyssna, koncentrera sig, följa en röd tråd. De får en naturlig känsla för grammatik med satser och meningsbyggnad. De får helt enkelt ett språkligt självförtroende som är guld värt, inte minst när de sedan ska fortsätta med den egna läsningen och det egna skrivandet.

Högläsning stimulerar fantasin
Läser du för ditt barn så hjälper du barnet förstå språkets fantastiska symboliska kraft - hur språket och texten kan ta er från här och nu till magiska världar av äventyr, andra tider, andra länder och lära känna ett myller av andra människor. Du hjälper ditt barn att spränga gränser, ger det drömmar och oändliga möjligheter.

Högläsning ger allmänbildning
Mamma? Vad är en slav? Pappa, varför säger han att de måste be prästen om lov? Vad gör man när man röstar? Varför finns det bara sand i öknen? Finns det verkligen näbbdjur på riktigt?
Du läser. Barnet frågar. Du pausar läsningen och förklarar. Barnet lär sig. Handen på hjärtat - hinner du med en lika bra förklaring och dialog mitt under ett tv-program? Under en film? Mitt i måste-hinna-laga-maten-innan-det-är-dags-för-scouterna? Högläsningsstund? Då hinner du.

Högläsning ger en fantastisk stund av närhet, värme och gemenskap
Bästa stunden på hela dagen. Du och barnet, tätt ihop. Allt är stilla. Läsningen får ta den tid den ska ta. Ni delar en upplevelse. Ni är i Afrika tillsammans. Eller i monsterlandet. Ni minns dagen efter vad musen vill göra med Gruffalon (gruffalogröt...). När du hör det ena barnet ropa till det andra att det "kan fara ända till pipsvängen" så ler du (fast barnet är argt och vill vara elak) eftersom du vet att barnet kommer ihåg vad Ronja skrek igår när ni läste.

Och det bästa: Högläsning är så väldigt, vansinnigt ROLIGT!
Det är kul att läsa böcker! Det är det bästa som finns! Och om du tycker det, och så tydligt visar det med att älska högläsningsstunden - ja, då tycker ditt barn det också.

8 kommentarer:

 1. Håller med i allt! (M)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra! (Jag hade blivit väldigt förvånad ifall du inte gjort det...)

   Radera
 2. Min 25-årige son frågade mig nyss vilka böcker jag läste för honom? Ibland tror jag att jag läser mer för mina barnbarn....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där ser jag fram emot - att få läsa för mina barnbarn!

   Radera
 3. P.S.
  Jag älskade barnens frågor och svarade på alla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker...jag gör det alltid när det är högläsningsstund, och middagsdags och sånt. Men stresstider som frukost, matlagning och sånt - då har jag inte riktigt tålamodet med då långa förklaringarna.

   Radera
 4. Håller förstås med om allt i ditt inlägg, och det allra bästa är att det inte finns några nackdelar med den där högläsningen. Den ger alla de där fördelarna med fanatasiutveckling, ordförråd och mys men ingenting dåligt. Och för den som är stressad så kan det vara en tröst att det faktiskt inte krävs särskilt mycket insats heller. En stund varje kväll ger så oerhört mycket tillbaka. Just nu är jag litegrann i ett lyckorus eftersom min åttaåring börjat vilja läsa på egen hand också, hon hämtar böcker när hon får en stund över mellan lek och minecraft. Och då läser hon alltid högt för den som vill lyssna eller sig själv :-) Vi slutar naturligtvis inte läsa högt för det, det kommer de nog få tvinga mig sluta med bortåt 25-årsåldern ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag håller med dig! Absolut inga nackdelar. Kostar gratis. Behöver inte ta så mycket tid. Och ger så mycket igen!!
   Jag förstår att du är i ett lyckorus - att se när ens eget barn själv vill och tycker det är kul att läsa böcker...vet inte om det finns något bättre? (möjligen när de börjar prata, kanske...) Själv har jag en fifty-fifty-situation här. Ena barnet, det yngre, har blivit en storläsare, och jag har ett ständigt lyckorus när hon sitter och plöjer den ena tjocka luntan efter den andra. Det äldre barnet, dock, läser inte alls. Trots all högläsning. Men han är ändå själv en fantastisk högläsare när vi andra sätter högläsningsboken i handen på honom. Den egna läsningen kanske kommer senare, tröstar jag mig med. Typ då i 25-årsåldern när han flyttar hemifrån och jag rent tekniskt måste sluta läsa högt för honom :)

   Radera