torsdag 5 juni 2014

Små mekaniska mirakel


Det var svårt att lägga ifrån sig Små mekaniska mirakel. Det är en spännande bok – hela tiden händer det saker, viktiga ledtrådar hittas, nya personer dyker upp, gamla hemligheter avslöjas. Ett riktigt rejält äventyr är det. Och efter en stund insåg jag vad det kändes som när jag satt och läste boken – som om jag satt och spelade ett datorspel, ett sånt där spel av typen söka efter saker, lista ut var nästa sak finns med hjälp av fotografier, gåtor, ledtrådar, lösa koder, läsa hemliga journaler, använda ett upphittat gammalt mynt för att öppna en mystisk ask och där i hitta en nyckel som går till ett okänt lås… Väldigt trevligt faktiskt, eftersom jag också är en datorspelsspelande person.

Peter Lutten, som 1. är mycket kortvuxen och 2. därför har svårt att förlåta sina föräldrar att de döpte honom till något som förkortas till P.Lutten, är precis nyinflyttad till staden Beeton. Hans pappa växte upp där, och blev väldigt glad när Peters mamma fick ett nytt arbete i närheten av Beeton så att hela familjen alltså kunde flytta till hans älskade födelsestad. Peter är dock mindre nöjd – sommarlovet har precis börjat och han har ingen att vara med och absolut ingenting att göra.

Peter får nu höra berättas om Tony Lutten, hans gammelfarbror som var en berömd illusionist men som spårlöst försvann under andra världskriget. Hans hus står kvar i Beeton, men är obebott och förfallet. Peter beslutar sig för att undersöka det (sommarlovsuttråkning…) men får fly därifrån när en efterhängsen tjej först ropar efter honom och undrar vad han gör i någon annans trädgård och sedan halar upp en kamera och börjar fotografera honom. För att gömma sig går han in i en gammal telefonkiosk mitt i staden. När han står där börjar telefonen att ringa - trots att telefonsladden är kapad sedan länge! Inte nog med det – när Peter svarar frågar den som ringer upp om detta är mr Lutten? För i så fall finns boken han beställde nu äntligen att hämta på biblioteket…

Det är förstås här äventyret sätter igång. Boken på biblioteket innehåller bilder från Beeton på 1920-talet, och bilderna utgör förstås ledtrådar vidare mot andra ledtrådar. Det som är målet är så småningom att lyckas hitta gammelfarbror Tony Luttens hemliga och gömda verkstad. Det är nattliga besök på stadens museum, djupdykning i en container med bortslängda föremål från tågstationsrenoveringen, krälande i lera i parken. Det är Peters extremt intelligenta men ändå inte så smarta föräldrar. (pappan är korsordskonstruktör och hela hans liv går ut på mystiska ord och begrepp som han strör omkring sig - även när han pratar med Peter som ofta inte fattar något av vad han säger) Det är den där efterhängsna tjejen som fortsätter att förfölja Peter. Och det är magi.

Sträckläsning för den som gillar mystiska hemligheter, ledtrådar och sånt där. Och som ”boken-alternativet” till äventyrsdatorspelet.

Titel: Små mekaniska mirakel: magi, mysterier och ett mycket märkligt äventyr
Författare: Lissa Evans
Orginaltitel: Small Change for Stuart
Översättning: Ylva Kempe
Illustrationer: Temujin Doran
Utg år: 2013
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-14 år


Det här inlägget publicerade jag ursprungligen på LitteraturMagazinet.

2 kommentarer:

  1. Låter spännande! Den ska jag rekommendera för min 11-åring.

    SvaraRadera