lördag 21 juni 2014

En ny vän som oväntat finns vid min sida - Oxford Dictionary of English

Jag är väldigt, väldigt glad för den Kindle jag köpte för några veckor sedan! Det finns mycket som är bra med den, men det här är ju helt fantastiskt:Det blir mest att jag läser på engelska i den. Och normalt när jag läser på engelska så brukar jag inte bry mig om när det dyker upp något ord jag inte exakt vet vad det betyder. Det förstår jag nästan alltid av sammanhanget. Men Kindle har den lyxiga funktionen att ha ett Oxford Dictionary liksom inbyggt i sig. Och när det är ett ord jag undrar över så trycker jag på det med fingret - och tadaaa! Oxford Dictionary dyker upp och förklarar det för mig.

OK, OK, jag sitter fortfarande inte och slår upp allt jag inte förstår, typ alla blomsorter och fågelarter och allt vad det kan vara. Men jag kollar mycket oftare nu när jag har hjälpen så nära - och det är himla kul att utöka sitt engelska ordförråd.

Alldeles just nu läser jag Gabaldons Outlander (oj, vad bra den är...har inte riktigt tid med det vanliga livet just nu pga den) - och det pratas skotska och dyker upp mystiska ord som mest används i Skottland eller norra England. Tryck på det med fingret...och vips! Nu vet jag vad en bannock är. Ifall jag skulle behöva be om det på någon höglandssemester eller så.

Och tänk - flera gånger nu har jag kommit på mig själv med att vilja trycka på ord i vanlig tryckt text i en vanlig pappersbok, på engelska. Man blir bortskämd så fort med praktiska prylar.

6 kommentarer:

 1. Det är verkligen hur bra som helst! Vill aldrig läsa en engelsk pappersbok igen. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är liksom alltid en Kindle jag håller i handen nuförtiden när jag läser...pappersböckerna bara ligger i hyllan. Både de engelska och svenska...

   Radera
 2. Vad blev det för Kindle? /en som också är sugen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En Kindle Paperwhite, med ett Kindle Paperwhite cover.
   Läs mer här!
   http://www.amazon.com/dp/B00CTUKFNQ
   Den finns på webhallen.com här i Sverige också. Jag valde att köpa direkt från amazon.com - de är billigare där fast frakten gör att det blir ungefär lika dyrt som att köpa från webhallen. Men köper man från amazon.com kan man välja mellan väldigt många fler covers.
   Jag är riktigt, riktigt nöjd.

   Radera
 3. Hur gör du med själva böckerna? Köper eller lånar? Försöker förstå hur e-boksmarknaden ser ut. Har precis satt igång att läsa på min iPad mini, men när jag läste ditt inlägg blev jag grymt sugen på en Kindle istället (också). Nu måste jag hitta argument för att ha både och :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag både köper och lånar. Flest har jag köpt direkt via Amazon.com men jag har också lånat via e-lib och mitt vanliga lånekort på biblioteket. Formatet när man lånar måste omvandlas, men det går lätt via två olika gratisprogram man kan kan ladda hem . Jag har ännu inte köpt några svenska e-böcker för de är ganska dyra än så länge. Förhoppningsvis (och troligen, har jag hört) kommer snart amazon till Sverige och säljer svenska e-böcker, och kanske priserna går ner på dem också.
   De e-böcker jag köpt på amazon.com har varit riktigt billiga. Senast köpte jag Eleanor & Park för bara 2.71 dollar (ca 19 kr...), men även andra, relativt nya och riktigt tjocka böcker har jag köpt för kanske 50, 60, 70 kronor eller så.
   Det är så vansinnigt lätt att köpa e-böcker till Kindlen på amazon.com! (livsfarligt alltså...) Man klickar endast en gång på köp-knappen - sedan laddas boken ner automatiskt via wi-fi till Kindlen. Det tar ungefär 30 sekunder från klick till att du kan läsa boken :)

   Radera