tisdag 15 juli 2014

Days of Blood & Starlight

Jag var tvungen att ganska omgående läsa vidare om Karou och Akiva. Detta är alltså fortsättningen på Mörk ängel (Daughter of Smoke & Bone). Det är svårt att skriva om Days of Blood & Starlight utan att avslöja saker i Daughter of Smoke & Bone, så därför en spoilervarning: läs inte det här inlägget om du har tänkt läsa Mörk ängel/Daughter of Smoke & Bone!

Den här är också bra. Men jag var inte alls lika hänförd när jag läste den. Det som fick mig att sluka första boken var alla gåtor och hemligheter. Vem var Karou, eller vad var hon? Vad gjorde Brimstone egentligen med alla de där tänderna? Och vart ledde den andra dörren i hans butik? Och så älskade jag att läsa om Karou och Akiva tillsammans.

Men - här finns ju inte det. Här finns annat, som också är bra. Men jag vet ju nu vad Karou är. Och ganska länge sitter hon nu på en het kammare, trär tänder på halsband och bygger kimärer. Och har absolut ingenting att säga till om och kommer definitivt inte in i kimär-gänget. Samtidigt som hon tröstlöst jobbar vidare med det får man läsa om kriget mellan serafimer och kimärer som fortsätter. Och fortsätter. Och fortsätter. Och det är rätt tröstlöst det också - alla krigshandlingar leder bara vidare till hämnd och nya krigshandlingar och det känns som att det aldrig kan bli någon bra lösning på det hela. Akiva lever i det här, och han skulle vilja ha fred. Men vad är en enda serafim mot hela kulturer av krigartörstande arméer?? Inte får han vara med Karou heller, och han är ganska dyster. Milt sagt.

Även om nu hemligheterna och det mystiska är borta så är det detta som gör att den här boken blir så bra ändå. Det här med att kriget är så komplicerat. Att det inte bara är att "skapa fred", att det inte finns några enkla lösningar, ingen ond eller god sida utan bara ett enda trassel av aktioner som leder till andra aktioner, till sorg och elände.

Och det här gillar jag också: att så fort Zuzana och Mik kommer med i handlingen så blir det så roligt, med roliga dialoger och rappa kommentarer, och så mycket mer mänskligt och liv än bara krigandet, hämnandet och eländet.

Tredje och avslutande boken om Karou och Akiva heter Dreams of Gods & Monsters. Det kommer nog inte dröja länge innan jag läser den också. Måste veta hur det här ängel-demon-trasslet ska redas ut. Och Karou-Akiva-trasslet också, för den delen.

Titel: Days of Blood & Starlight
Serie: Daughter of Smoke & Bone, bok 2
Författare: Laini Taylor
Utg år: 2012
Förlag: Litte, Brown Books for Young Readers
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar