söndag 27 juli 2014

Eleanor & Park - helt underbar bok

Åh, denna bok! Den borde ordineras till människor som av olika anledningar behöver bli lite gladare.

Jag slukade den. Jag älskade det skiftande berättarperspektivet som för varje kapitel skiftar mellan Eleanor och Park. Jag gillade alla personerna som fanns i huvudpersonernas närhet. Eller, jag gillade inte alla (Eleanors styvfar ville jag helst sätta i en enmansfarkost enkel resa Jupiter, och hennes mamma skulle jag vilja ruska om), men jag gillade beskrivningarna av dem. Parks bästis i skolan, Eleanors småsyskon som vet att man absolut inte får höras på kvällen om "pappa" är arg, inte ens om man har kissat på sig eller har ont, Parks pappa krigsveteranen och koreanska mamman som är skönhetsterapeut, skolungarna längst bak i bussen som gör Eleanors nyinflyttade liv till ett elände...

Men allra allra mest älskade jag beskrivningarna av den där allra första känslan när man blir kär i någon. Det är det jag alltid söker i kärleksromaner, det som ger mig skönrysningar på ryggen. När lillfingrar möts. När hår råkas snuddas vid. Dofter. När samtalsämnena helt plötsligt aldrig tar slut. Eleanor & Park är precis smockfull av just det här. Tänk att en hand kan vara så full av känsliga nerver att den, och ens jag, bara upplöses när någon annan person håller ens hand!

Eleanor och Park träffas på skolbussen. Hon är nyinflyttad, ser annorlunda ut och givetvis ska ingen tala med henne eller låta henne sitta bredvid sig. Men hon får sätta sig bredvid Park. De låtsas inte om varandra. Fast, så småningom märker Park att Eleanor sitter och smygläser hans serietidningar. Och sedan fortsätter det. Hon får låna hans tidningar. Hon får blandband av honom med The Smiths och Joy Division. Och...sedan kommer då det där med lillfingrarna och händerna.

Åh!

Och så är det 80-tal. Musiken, filmerna och tv-programmen....det är igenkänning här för mig. Det är fint - men det är alltså kärleken jag gillar mest. Så. Bra.

Jag ger inte betyg i mina blogginlägg - men det här vill jag ge till den här boken:Titel: Eleanor & Park
Författare: Rainbow Rowell
Utg år: 2013
Förlag: St. Martin's Griffin
Köp den till exempel här eller här
För vem? 13 år och uppåt

2 kommentarer: