lördag 12 juli 2014

Kindle v/s bok: 0-2

OK, jag älskar min Kindle och bär den just nu med mig överallt där jag går. Och jag kan sitta i uterummet och läsa till sent sent på kvällen fast det nästan är helt mörkt, lyssna på fågelsång och njuta av sommarkväll.

Men.

Det finns några märkliga nackdelar ändå.

En sak är att jag inte kan ta käcka foton på vilka böcker jag läser - fina omslag och sånt där, och lägga upp på Instagram etc. Sånt är ju überviktigt! Nu blir det liksom bara samma foto hela tiden: svart ram runt en textsida.
(fast, jag kan leva med detta...)

En annan sak? Hur bra en Kindle än är så är det elektronik. Som måste laddas ibland. Och som kan krångla!
Nyss upplevde jag fenomenet att skärmen låste sig. Jag kunde inte byta sida, jag kunde inte komma åt hemskärmen. Det gick inte att starta om den med att trycka på on/off-knappen. Skärmen var låst på en boksida, helt enkelt.

Som väl var försvann låsningen av sig själv när jag låtit magnetlåset vara stängt ett par minuter. Men ändå! Nu när jag vet att det är möjligt att Kindlen kan ha fräckheten att bråka så kommer jag lite att sitta och oroa mig för det. Tänk om man sitter där på sin semester, med bara läsplattan med sig, fulladdad med 30-40 fantastiska böcker. Och så låser sig hela härligheten och dör...

Det skulle ALDRIG hända med en pappersbok. Tjocka är de. Och tunga. Och de slår ihop sig när man försöker läsa dem vid middagsbordet och äta samtidigt. Men...de är pålitliga.

8 kommentarer:

 1. Någon back-up-bok i gammalformat med sig också kanske... Nästa bokcirkelbok finns tex i pocket! Visserligen tjock, men inte så tung.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp - jag åker ingenstans utan backup-bok i pappersformat.

   Radera
 2. Det är väl mardrömmen att helt hamna utan bok om plattan skulle krångla. Nä tacka vetja vanliga böcker. Fast min letto är ganska bra i alla fall...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Båda är bra - så jag tar med mig bägge om jag reser :)

   Radera
 3. Har du ingen Kindle-app som du kan ta till när din "riktiga" Kindle krånglar? Jag har Kindle på datorn, surfplattan och mobilen och det fungerar kanonbra!

  Om du köper en läskudde försvinner ditt problem med att boken slår igen under tiden som du äter. Dessutom kommer boken i en perfekt höjd som gör att du skonar nacken. Rekommenderas starkt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kindle-app på telefonen har jag, men har inte använt för jag tycker telefonen är för liten att läsa på. Däremot har jag inte tänkt på att jag kan ha det på min laptop också - ska genast fixa. Tack för tipset!

   Läskudde har jag länge funderat på att skaffa. Även om jag nu alltid har läsplattan vid bordet så kommer det säkert finnas tillfällen när jag hellre vill läsa en vanlig bok där, och alltså behöver det där stödet. Plus att jag numera gillar att palla upp tjocka böcker med en kudde när jag sitter i fåtöljen och läser.

   Radera
 4. Back-up är självklar! Annars håller jag med om att det faktum att det inte går att fotografera böckerna är ett gigantiskt i-landsproblem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett av de allvarligare bokrelaterade problemen i-världen känner till.

   Radera