tisdag 9 december 2014

Böcker som är som Dagbok för alla mina fans

De här böckerna är de klart populäraste av alla på vårt skolbibliotek:


De lånas och lånas och lånas galet mycket. Vi köper ex efter ex - ändå är det nästan alltid tomt på Kinney-hyllan. De läses av högstadiebarnen, av mellanstadiebarnen, av treor och nior, av killar och tjejer, på svenska och på engelska. De läses tills de går sönder, och ganska ofta går de sönder innan de ens har hunnit lånas ut - för samtidigt som de är de populäraste så är de också böckerna med den ojämförligt sämsta kvaliteten. (jag känner lukten av någon som tjänar pengar här)

Bra det, och jubel och raketer över böcker som får barn och ungdomar att läsa så till den milda grad.

Men vad ger man dem när de kommer och har läst alla Dagbok för alla mina fans? Eller när de kommer och besviket konstaterar att varendaste Kinney-bok är utlånad, och de ju VILLE ha en sån?

Det finns fler i samma stil. En rad med nyutkomna böcker, där en del också härmar den grafiska formgivningen av Kinney-böckerna med "handstil-på-linjerat-papper-med-teckningar", och så några böcker som funnits ett tag men som ändå är lite i samma dagboksstil:

Serien Nikkis dagbok av Rachel Renée Russell är väl dem som allra mest liknar Dagbok för alla mina fans. Handstil, tecknat, roligt och pinsamt, och så med en tjej på highschool som huvudperson. De här lånas väldigt mycket - också av killarna.Ännu så länge finns fyra på svenska (men många fler på engelska).


Timmy Tabbes klantiga detektivbyrå av Stephan Pastis.


Tom Gates fantastiska värld av Liz Pichon. Bara första boken finns på svenska ännu, på engelska finns många fler. Bra julklappspresent till den unge läsaren som gillar böcker på engelska: boxen med de första sex Tom Gates-böckerna.


Hej, det är jag! och uppföljaren Absolut okysst av Nina E. Gröntvedt.


Lennart Lordis loggbok av Tove Berggren: första heter Utsikt från livets planet och andra Nödsignal från horisonten.

Böckerna om Pym Petterson av Heidi Linde: Pym Pettersons misslyckade familj och Pym Pettersons misslyckade skolresa.


Och så också de här, som har funnits ett tag: Ingelin Angerborns böcker om Emma och Johanna som bägge skriver dagbok. Pussar och P.S, Kramar och krångel och Hjärtslag och hjärnsläpp.


Föreslå också alla böckerna om Bert! (av Sören Olsson och Anders Jacobsson) Dem finns det ju ungefär så många som helst av.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar