måndag 15 december 2014

Sur-Carolina ger upp

På bara några dagar har jag nu gett upp läsningen av två olika böcker, bara sådär. Känt efter sisådär 30-50 sidor, att nej. Detta är inte för mig. Jag har ingen lust att läsa vidare. Och eftersom det inte var några böcker jag behövde läsa av någon anledning (prata om för skoleleverna, eller prata om i någon bokcirkel, eller några recex eller så) så lade jag dem helt kallsinnigt åt sidan utan att ge dem någon vidare chans alls. Kanske lite synd, eftersom bägge var testläsningar av nya författare jag varit rätt nyfiken på ett tag. Men nej - livet är alldeles för kort för att tvinga sig att läsa vidare böcker man inte trivs i. Eller?

Den ena boken jag lade ner var En hjärtformad ask av Joe Hill. Hade tänkt läsa den, och Horn och novellsamlingen Vålnader av honom - men lämnade tillbaka alla tre till biblioteket. Jag vet egentligen inte vad som gick snett där. Miljön? Spöket, som braskade igång med läskigt alldeles för tidigt? Eller den där vidriga snuff-filmen som beskrevs och som nästan fick mig att kräkas? Nope, Joe Hill, du får klara dig utmärkt utan mig som läsare.

Den andra boken jag inte gav någon större chans var Sju jävligt långa dagar av Jonathan Tropper. Lyssnade som ljudbok, och fick alltså börja med att under en hel löprunda genomlyssna ett i extrem detalj och kallt objektivt beskrivet samlag. Alltså...jag vet inte. Erotik, ja, tycker jag om när det kommer på rätt sätt i boken. Det här blev bara fel. Men jag lyssnade vidare tills ungefär två timmar av boken gått och jag insåg att detta inte var något en Carolina skulle stå ut med. Småfyndigheter och träffsäkra beskrivningar av olika människor i all ära - men det blev så mycket relationsältande att jag drunknade. Inte min grej. Så, sorry, nu blir det aldrig mer Jonathan Tropper för mig.

Nu vill jag
1. egentligen inte höra några "meh! du kan ju inte ge upp Tropper/Hill för de är ju såååå bra...!"
2. höra om någon annan som lagt ner en bok utan större anledning än att det "inte kändes bra". Visst gör du också så ibland? Väl??


10 kommentarer:

 1. Jo, numera tillåter jag mig själv att ge upp en bok som inte ger mig någonting. Nyligen gav jag upp "Sanningen om fallet Harry Quebert", en tjock "tegelsten" på 705 sidor och s k "internationell bestseller av sällan skådad kaliber". Varför begriper jag inte, tramsig, flamsig och rörig enligt mig, och den hade gott kunnat vara hälften så tjock. Men den var bra som sömnmedel... (M)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sömnmedel på sjuhundra sidor kan man verkligen vara utan.

   Radera
 2. Visst ska man låta bli att läsa böcker som inte funkar för en för tillfället - eller någonsin. Jag kom nästan 200 sidor in i "Slutet på Mr Y" som i teorin skulle vara en bok jag verkligen gillade... men nä. Jag lade den på tåget med en lapp att jag hoppades att den som hittade den skulle gilla den istället.

  Men Joe Hill gillar ju jag faktiskt! En hjärtformad ask är sämre än Horn, som är en av de senaste årens bästa läsupplevelser enligt mig. Men så gillar jag ju skräck och samlar troget på hans pappa Kings böcker. Men, allt passar inte alla, och så får det lov att vara! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var bland annat hos dig jag läste om Hill och blev sugen, plus att jag hade läst lite Locke & Key. Nu fick du mig att tveka igen... kanske skulle prova Horn också? hmmm

   Radera
  2. Jag har också gett upp Slutet på Mr Y. Trots att jag i en del av mig gillade den. Jag har även gett upp Murakami några gånger. Och en fruktansvärd mångd andra böcker.
   Du har helt rätt Carolina, livet är för kort för att lägga på böcker en inte gillar.

   Radera
  3. Murakami gillar jag ibland, fast just nu har jag "Elefanten som gick upp i rök" liggande där jag helt kört fast i tredje novellen. Den ligger i farozonen. Livet är kort.

   Radera
  4. Jag älskade Kafka på stranden och gillade hans bok om löpning. De andra jag gett mig på har det gått sämre för.

   Radera
  5. Det är precis de två jag också har gillat! Jag har läst fler men tyckt ungefär "jaha". Ska någon gång testa "fågeln som vrider upp världen" för den tror jag kan vara i bra-kategorin.

   Radera
 3. Jag gav också upp den där Tropper, inte ett dugg road var jag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så skönt att höra att jag inte var ensam om att ge upp honom!

   Radera