fredag 19 december 2014

Half a King

Yarvi går i lära för att bli en "minister", och som sådan kunna läkekonst, medicinalväxter men också diplomati, många språk, historia, geografi och allmänbildning. Han ska helt enkelt använda sin briljanta hjärna och troligen bli rådgivare åt någon kung, för det är det ministrarna brukar vara. Nu återstår bara slutprovet, och sedan upphör hans band till familj, vänner och allt som han känner till. Inte heller kommer han att få ta sig någon fru. Men han är fullt nöjd med detta, och ser fram emot sitt lärdomsliv.

Fast...av det blir intet. För bara någon dag innan det är dags för slutprovet kommer hans morbror hastandes och ser upprörd ut. Han kastar sig på knä inför Yarvi, och säger bara: "My king". Och Yarvi fattar genast att attans, nu har hans pappa och bror dött. Nu kan han inte längre bli någon minister. För Yarvi är prins Yarvi, yngste sonen till kungen av Gettland, och när både kungen och hans tronföljare dött i ett förräderi så måste Yarvi bli kung. Bye,bye lärdomsliv.

Att bli kung är väl bra? Nej. För Yarvi är ingen kungatyp. Åtminstone tycker inte hans omvärld det. I Gettland ska en riktig man kunna slåss med svärd, vara tuff och mäktig och kunna stå bredvid sin vapenbroder och bilda en sköldvägg. Och kungen ska förstås vara tuffast av alla, och verkligen kunna hantera ett svärd. Yarvi kan inte det, för hans ena hand är missbildad. Han kan inte hålla i en sköld. Därför dömer alla ut honom som ett missfoster och en vekling, och troligen helt oduglig till att vara kung överhuvudtaget. (att han är smart räknas liksom inte)

Men kung blir han. Åtminstone i några dagar, innan hans närmaste omvärld tycker att det verkligen inte duger med en enhänt man på tronen. Alldeles för ung, feg och trist är han också. De förråder honom, och efter några kapitels elände hittar vi en Yarvi som förvisso precis har anlänt till Skekenhouse, platsen där han skulle ha genomgått det där slutprovet för att bli en minister. Men han anländer fastkedjad på en roddarbänk, som galärslav på ett handelsskepp.

En inte så bra dag för Yarvi, alltså.

Detta är en vansinnigt bra bok. Det är spännande från första början ända till allra sista sidan. Det är oväntad vänskap, uselhet, gömda identiteter, hemligheter, maktkamp, piskor på bara ryggar och otäcka bestraffningar. Det är en snygg värld, med rester av en svunnen civilisation och minnen av en katastrof som verkar ha hänt hundratals år tillbaka (jag älskar sånt i böcker!). Och så finns det intressanta karaktärer med, sådana som varken är onda eller goda, som kanske gör saker som är vidriga men som har goda anledningar till att göra det, eller människor som verkar goda men visar sig ha helt andra och dolda sidor.

Jag kunde inte släppa den. Nu hoppas jag på att Abercrombie skriver fler böcker som utspelar sig i den här världen, för här finns mycket mer att upptäcka tror jag.

Titel: Half a King
Författare: Joe Abercrombie
Utg år: 2014
Förlag: Harper Voyager
Köp den till exempel här eller här

1 kommentar:

  1. Nu efteråt har jag sett att detta ju är första boken i en planerad trilogi, Shattered Sea. Hurra för det! Andra delen kommer redan i februari.

    SvaraRadera