måndag 1 december 2014

The Slow Regard of Silent Things

The Slow Regard of Silent Things är en kort och underlig berättelse - men ju längre jag läste i den, desto mer tyckte jag om den, och till sist var jag så inne i den att jag förstod hur det kunde vara en total katastrof att tappa ett kugghjul i marken så att det gick sönder.

Kugghjulsdramatik och att det kan bli hur spännande som helst med någon som kokar tvål. Jo, det låter knäppt, och den här boken liknar nog ingenting annat heller. Jag har läst flera recensioner om den på nätet som fullständigt sågar den och tycker att Rothfuss kunde låtit den ligga kvar i skrivbordslådan för alltid. Men jag gillar den alltså.

The Slow Regard of Silent Things utspelar sig i samma värld som Rothfuss Kingkiller Chronicles, men Kvothe själv är inte med alls. Det här är Auris bok. Auri är den tysta, skygga tjejen som Kvothe lär känna i The Name of the Wind - hon som bor i gångarna under Universitetet. Hon har råkat ut för något i det förflutna, förstår man, och hon fungerar inte eller tänker inte som andra människor.

Vi får läsa om en vecka i Auris liv - och det mest dramatiska som händer är alltså att hon tappar ett kugghjul som går sönder, och att hon kokar tvål. Men hennes liv är inte något vanligt liv. Alldeles ensam lever hon i ett enormt tunnelsystem under universitetet och staden, och hon hittar överallt, även i mörkret. Att läsa om när Auri går runt i tunnelsystemen (där hon dessutom har gett varje område ett eget namn) påminner mig mycket om den sortens datorspel jag gillar och har spelat så många gånger: fantasy rpg med riktig dungeon crawling. Underjordiska städer med bortglömda rum och skatter, vindlande trappor, massiva låsta dörrar...

Och hennes liv går ut på att få alla ting att vara på sina rätta platser, att allting ska vara rätt och riktigt. Att hitta en droppformad kristall här, och bära iväg den till den hyllan i det rummet många vindlande gångar bort. Att vrida burken med lavendelblommor ett kvarts varv. Att ställa stenstatyetten bredvid den underligt formade stenen så att de får sällskap av varandra. En katastrof i Auris liv kan vara att filten har trillat ner från sängen och hamnat på golvet, eller att någonting luktar fel eller har fel färg.

Som sagt - Auri är definitivt inte som andra, och den här boken är ingen vanlig bok. Läs den absolut inte ifall du tror att det är någon slags Kingkiller Chronicle bok 2.5, för det är den inte. Men läs den om du vill ha något vilsamt och annorlunda, och gillar sättet som Patrick Rothfuss skriver på.

Titel: The Slow Regard of Silent Things
Författare: Patrick Rothfuss
Utg år: 2014
Förlag: Daw books
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar