söndag 30 november 2014

The Emperor's Soul

Det här är det bästa jag har läst på länge, tror jag, och Brandon Sanderson börjar nu segla upp till att bli min absoluta husgud. Vad han kan skriva bra! (och oj, vad lycklig jag blir när jag kollar igenom alla titlar karln har hunnit producera och inser hur mycket jag har kvar att njuta av)

The Emperor's Soul är en kortroman ("novella") på bara 128 sidor, och utspelar sig i samma värld som Elantris. På vissa ställen benämns den som Elantris 2 men det är den absolut inte. Det är en annan del av världen, och helt andra personer än i Elantris, och kan läsas helt fristående. Magisystemet är också helt annorlunda, och är dessutom helt fantastiskt. Sanderson skriver i ett efterord att han kom på det, och hela boken, efter ett besök på ett museum i Kina där han fick se gamla sigillstämplar.

Sigillstämpelmagi....? Ja! Absolut! Funkar SÅ bra!!

Men det är trots allt inte magin jag älskar mest i The Emperor's Soul. Det är huvudpersonen, Shai. Finns det något jag tycker om mer än allt annat i den här sortens böcker så är det en smart huvudperson. Någon som redan har tänkt ut en plan. Någon som genomskådar alla andras ränker och hela tiden ligger steget före. Och Shai är en sådan person. Jag bara älskar att läsa om henne, och vill absolut inte skiljas från henne efter bara 128 sidor.

Shai är en Forger, alltså en förfalskare. Men det är här magin kommer in - hon kan förfalska till exempel ett gammal slitet bord av trä till att bli ett magnifikt och glänsande träbord genom att förstå bordets egen historia. Hon gör bordet till vad det skulle kunna ha varit ifall det skötts ordentligt hela tiden, ifall snickaren hade varit skickligare och träsorten av bättre kvalitet. Typ. Hon kan förfalska allt.

Men hon har hamnat i fängelse efter att en annan person har förrått henne efter en stöld från det kejserliga palatset. Hon ska avrättas - men får i stället ett erbjudande. Klarar hon att med hjälp av sin skicklighet, sitt Forgery, skapa en ny själ åt kejsaren (som vid ett lönnmordsförsök fått huvudet skadat så pass att han ligger som en grönsak i sin säng, vilket måste hållas hemligt av politiska skäl) - så släpps hon fri. En ny själ! Med hjälp av sigillstämplar...!

Som sagt - jag gillade den här storyn så mycket, och Shai själv så väldigt mycket att jag blir helt darrig. Det är Så Himla Bra!

Titel: The Emperor's Soul
Författare: Brandon Sanderson
Utg år: 2013
Förlag: Gollancz
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar