fredag 14 november 2014

The Scottish Prisoner

Nämen åh! vad jag tyckte mycket om den här boken! Både Jamie och Lord John är med, och berättarperspektivet skiftar mellan dem bägge. Ju mer jag har läst om Lord John, desto mer har jag gillat honom, och han är nu uppe i nivå (om inte förbi?) med Claire & Jamie. Och så nu bägge? Som senast de träffades skildes i avsky och vredesmod, och nu inte "skulle pissa på varandra om de brann i helvetet, möjligen om det innebar att den andre dränktes"? Och som nu tvingas arbeta med varandra, umgås 24 timmar om dygnet, vara sjösjuka ihop och rädda varandras liv under ett uppdrag på Irland?

Det Blir Så Bra. Och jag ryser av vällust när Lord John och Jamie sakta hittar tillbaka till sin vänskap.

Mest Irlandmiljö i den här boken alltså, förutom den för Lord John-böckerna så vanliga London-miljön. Lord John beordras av sin bror Harold (överste och hertig och den som bestämmer) att åka till Irland för att hämta in en major i brittiska armén. En major som ska inför krigsrätt pga diverse brott. Det visar sig också att han är inblandad i jakobitiska komplotter och att han är en riktigt lömsk och mordgalen typ.

Men helt förutom galna majorer med död och mord i blick och irokesiska vapen i hand så finns här urgamla mosslik, klosterliv med lärda munkar, fuktiga fängelseceller och gröna ängar. Och en duell - detta galna påhitt hedervärda män ägnade sig åt förr i tiden när de blev sura på varandra. Och vi får återigen följa med in på en typisk londonsk herr-klubb - och den här gången är Jamie med. Och, ja! vi får läsa om en enlevering också, en äkta nattlig flykt med Gretna Green som skandalöst mål.

Titel: The Scottish Prisoner
Författare: Diana Gabaldon
Utg år: 2011
Förlag: Orion
Köp den till exempel här eller här


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar