onsdag 12 november 2014

Förförelse med hjälp av boktrave

Vi har kärlekstema på Kulturkollo den här veckan, och tisdagsutmaningen handlar om att berätta om sitt favoritkärlekspar.

Svårt ju! Det finns ju hur många kärlekspar som helst som jag lyckligt har suckat över.

Men detta får det bli, eftersom jag fullständigt älskar sättet de blir kära i varandra på:

Vin och Elend, i Mistborn-trilogin.

Första gången de träffas är på en bal. Vin är utklädd till adelsdam och har ett hemligt uppdrag på den där balen - men det är första gången hon är på bal, första gången hon har så fina kläder på sig och första gången hon överhuvudtaget är ute i societeten. Hon har levt hela sitt liv som ett fattigt gatubarn, med i en tjuvliga, och hon är nu så galet rädd att göra bort sig på något sätt på den där balen, och bli avslöjad som det lilla trasbarn hon alltid har varit.

Så hon går runt lite i bakgrunden på balen, undersöker var trappor går och iakttar de andra balgästerna från balkonger och sånt. När hon står vid en sådan balkong, skymd bakom en pelare, så kommer en ung man och blir sur för att hon har tagit hans plats. Det är Elend.

Elend tvingas vara på många baler eftersom han är son till en högt uppsatt adelsman. Men han tycker inte om det, och vill allra helst sitta i sitt eget rum och läsa böcker (och vänta här nu....känner jag igen mig lite här kanske? Ja. Jo. Typ hundra procent eller så.) När han är på bal så brukar han gömma sig i något hörn och läsa någon av de böcker han i smyg tagit med sig.

Och nu har alltså Vin snott hans favorit-smygläsarplats. Hon tycker han verkar helt knasig - läsa böcker är verkligen inte hennes grej. Det är jobbigt och trist och hon gör hellre andra saker. Stå och läsa bok på bal!? Märklig typ, den där. De säger en hel del nedsättande saker om varandra, den där första gången de träffas (och Vin har ingen aning om vem Elend är).

Nästa gång de träffar varandra är det också på en bal. Vin sitter ensam vid ett bord och försöker förtvivlat förstå de olika grupperingarna inom adeln, vem som pratar med vem och vilka hon ska försöka nästla sig in hos (hennes hemliga uppdrag fortsätter). Då är det någon som helt sonika vräker ner en hög med böcker på hennes bord, och som sedan (utan att fråga om stolen är ledig) sätter sig bredvid henne utan ett ord. Därpå tar personen upp en bok, börjar läsa, och ignorerar henne fullständigt. Elend, förstås.

Bästa förförelsetekniken jag någonsin läst om, tror jag. Eller sämsta... Älskar det, i alla fall. Precis som jag älskar hela den här trilogin.

Vin och Elend (för tillfället utan bok i handen)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar