tisdag 4 november 2014

Shadow and Bone - ger lite ljus i tillvaron

Detta är egentligen en fantasybok som följer standardmodell 3A, den om föräldralösa barn. Föräldralöst barn växer upp på undanskymd plats, långt ifrån världens skeenden. Föräldralöst barn befinnes ha magiska egenskaper. Föräldralöst barn lär sig under en makalöst kort tid att hantera dessa sina magiska egenskaper. Föräldralöst barn - som nu troligen vuxit upp lite och blivit lovande ung person - blir inblandad i världens skeenden. Lovande ung person tar hjälp av sina magiska egenskaper och sin fina personlighet och räddar världen.

Men det är en mycket roande fantasybok, även om den följer standardmodell 3A. Och när boken slutar har den dessutom haft några twister som gör att läsaren kanske anar att standardmodellen inte kommer att följas till trilogins slut. Föräldralöst barn kanske växer upp till inte fullt så lovande ung person? Ung person kanske blir ond? Världen kanske inte räddas på det sätt läsaren trodde från början?

Alina (som är...ja föräldralös, alltså) har aldrig passat in någonstans, tycker hon. Hon är mager, blek och svag, och ser alltid ut som att hon inte fått sömn eller mat tillräckligt (vilket hon nästan aldrig har, heller). Hon är inte särskilt duktig på något och försörjer sig som kartritare i armén. När de under en förflyttning genom the Shadow Fold (magiskt tillverkad plats, mörker och ondska, proppfullt med monster) blir anfallna av volcra (de där läskiga monstren, alltså. Många vassa tänder, fladdrande vingar och otäcka skrik) så upptäcker hon sina magiska egenskaper. Hon upptäcker att hon är en grisha.

Grishas kallas de som kan utöva magi. De finns i olika klasser, och verkar kunna göra en sak var. Vissa kan tillverka sjyssta tyger med magiska egenskaper, andra kan åkalla vind och några kan stoppa sina fienders hjärtan. Högst och mäktigast av dem alla är the Darkling (nej, han har inget annat namn). Han kan åkalla mörker, och lite andra partytrix typ dela en människa mitt itu bara genom att vifta med handen. The Darkling ser ut att vara ungefär 20 år gammal, mörkt hår och supersnygg. Alla grishas beundrar honom och vill vara i hans närhet. Gärna vara ihop med honom också. Men the Darkling struntar i dem - han verkar bara vilja ha Alina.

För Alinas magi är unik: hon kan åkalla ljus. Efter att ha läst ett antal tjocka fantasyluntor om folk som kan det här med magi känns just ljusåkallan ganska mjäkigt, kan jag tycka. Men i den här världen är det en riktigt bra grej. Hon skulle kunna åkalla riktigt mycket ljus och förinta den där mörka platsen Shadow Fold och alla dess monster, och så skulle alla i landet kunna leva lyckliga for ever after.

Och trots att Alina inte känner sig riktigt hemma på grisha-skolan hon nu måste gå i för att lära sig bemästra sin magi så känns det rätt fint att the Darkling verkar gilla henne så mycket.

Problem 1: någon som åkallar mörker kanske inte riktigt tillhör the Good Guys, Alina?
Problem 2: Mal. Killen som Alina växte upp med, som också är föräldralös, och som Alina har varit kär i ända sedan hon varit liten. Han blir lite bryskt skuffad åt sidan nu kan man säga. Fnurror på kärlekstråden uppstår.

Jag gillar Shadow and Bone väldigt mycket - så mycket att jag redan kastat mig på del två i serien som heter Siege and Storm. (den gillar jag inte lika mycket, men det återkommer jag till i nästa inlägg). Jag gillar miljön, som är lite ryskinspirerad. Jag gillar inte Alina särskilt mycket ("men lilla jag...inte kan ni förvänta er så mycket av lilla mig som är så svag och klen och ful?" *wimper wimper*) - men the Darkling? Honom gillar jag! Snygg och farlig - så fort han dyker upp på boksidorna blir det ren magi. (jo, sån där bokläsarmagi)


Titel: Shadow and Bone
Serie: The Grisha, bok 1
Författare: Leigh Bardugo
Utg år: 2012
Förlag: Henry Holt & Co
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar