måndag 24 november 2014

Marcoeffekten

Marcoeffekten börjar litegrann i andra änden än vad deckare normalt gör. Vi får reda på vem som mördar, och varför. Här avslöjas vidriga makt- och pengagalna människors fullständigt samvetslösa metoder att förskingra biståndspengar, och undanröjande av människor som står i vägen för deras förskingring. Allt detta står alltså klart för oss redan efter första kapitlet -  nu återstår det för Carl & Co på avdelning Q att upptäcka det. Och det gör de via Marco.

Marco är egentligen en person som inte finns till för sig själv. Han finns till för att någon annan ska kunna utnyttja honom. Ta pengarna han tjänar (eller, "tjänar"... gör han förstås inte), ta ifrån honom hans rätt till eget liv och hans människovärdighet. Marco bor i en slags storfamilj där överhuvudet Zola bestämmer allt. Storfamiljen drar in pengar på kriminalitet och organiserat tiggeri. Barnen är på dagarna ute i Köpenhamn och drar in pengar via fickstölder och att sitta och tigga. Har de inte tillräckligt mycket pengar med sig hem på kvällen får de rejält med stryk. Att lemlästa dem kan också vara ett bra sätt att få in mer pengar från tiggandet. Storfamiljen, eller "klanen" som de kallar sig, tar sig även an andra uppgifter så som mord på beställning.

Att Marco bidrar till att förskingrande av biståndspengar avslöjas borde vara omöjligt - men det är det som så småningom blir effekten av att han hoppar av sin storfamiljs kriminella leverne och flyr för att försöka skapa ett eget liv. Det gör man inte så där bara. Snart har han farbror Zolas underlydande efter sig. Sina gamla "syskon" och andra, som en hoper östeuropeiska skurkar, afrikaner med mord i blick och snart också poliser.

Trots att jag redan vet vilka skurkarna är och vad som har gjorts så blir det väldigt spännande läsning för det mesta. Det är lite väl många alla-jagar-Marco-som-springer-fort-på-gatorna-och-lyckas-komma-undan-scener men jag skummade igenom dem och tyckte om det andra.

Jag gillar fortfarande Carl, Rose och Assad - de känns nu som ett sammansvetsat team trots sina eviga gliringar mot varandra. Här kommer även "den upprättstående motorvägen", juridikstuderande Glen och ska lägga sig i avdelningens arbete. Hans klantigheter och Assads kamelhistorier är sånt som behövs när allting runt Marco nästan känns för jobbigt att läsa. Jobbigt inte bara för jagandet, utan för allt det där kriminella och känslokalla.

Titel: Marcoeffekten
Serie: Avdelning Q, bok 5
Författare: Jussi Adler-Olsen
Originaltitel: Marco effekten
Översättning: Leif Jacobsen
Utg år: 2013
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar