torsdag 1 januari 2015

Steelheart - superhjältarna som INTE hjälper äldre damer över gatan

Alltså...denna bokidé, som jag gillar den! Det är i någon diffus framtid och vi befinner oss i USA. För 12 år sen började en stjärna, eller något, lysa röd på himlavalvet. Calamity kallades den. När den hade hängt där och lyst något år så började vissa människor förändras. De fick superhjältekrafter. En del bara någon liten kraft, typ att aldrig få slut på ammunition i sitt vapen. Andra större, som att kunna flyga, alltid ha tur eller att kunna alstra energi nog för att ladda batterier och maskiner. Några fick till och med flera krafter, och blev dessutom osårbara.

Människorna kallade dessa superhjältar för the Epics, och började vänta på att de skulle bära sig superhjälteaktigt åt. Rädda folk och så där ni vet?

Men nä. The Epics gjorde inget sånt. "Man är sig själv närmast" tänkte de ungefär, och började leva gott på sina superkrafter. Gjorde precis som de behagade, tog de vanliga människornas saker och pengar. Och liv. Varför gå till jobbet när jag bara kan gå in på närmaste bank och helt riskfritt sno åt mig alla pengar därinne? Eller, vid närmare eftertanke, varför ens bry mig om att gå in på banken efter pengar? Jag kan ju tvinga alla människor att göra som jag vill ändå? Göra dem så rädda för mig att de inte vågar annat än att lyda och krypa och ge mig allt jag pekar på? Jomen bra, praktiskt, så gör jag.

Så the Epics styr världen genom terror. Världen delas in i vanliga människor som lever i svält, elände och hårt arbete, och så the Epics som lever gott på de vanliga människornas slit. Sen är det förstås strikt rangordning bland the Epics också. De som har flera stora superkrafter och är osårbara står högst.

I Newcago (som hette Chicago före Calamity) regerar Steelheart. Han vet inte ens själv hur många människor han har haft ihjäl de senaste tio åren, och han bryr sig inte heller. Han är snygg, muskulös, har böljande lockar och sammetsröst. Han kan flyga, och döda människor bara genom att peka på dem. Och när han blir arg kan han dessutom förvandla allt i sin omgivning till stål. Han blir ofta arg. Hela Newcago är numera av solitt stål. Mörkt är det också. Hela tiden, dag som natt, eftersom Steelhearts högra hand heter Nightwielder och gillar det här med mörker och skuggor och sånt.

David är en helt vanlig människa. När han var 8 år blev han vittne till hur Steelheart dödade hans far. De tio åren som gått sedan dess har han helt ägnat åt att studera the Epics i allmänhet, och Steelheart i synnerhet, för att någon gång kunna ha ihjäl honom och hämnas sin far. Men vad kan en sketen människa göra mot en superhjälte som Steelheart? Som är osårbar? Och dessutom bestämmer över hela stadens polis- och vaktstyrka?

David känner till några som heter the Reckoners. Det är en grupp människor som utkämpar sitt eget krig mot the Epics, trots att oddsen är hopplösa. Steg ett är att hitta dem, fast de är förstås überhemliga och ska förstås inte kunna hittas.

Det här är en ungdomsbok, med högt tempo. Jag gillar verkligen Davids och the Reckoners hopplösa kamp, och ibland blir det så spännande att läsa att boken inte går att lägga ifrån sig. Men vad jag verkligen gillar är den där Calamity-grejen. Vad hände där, egentligen? Varför blev helt plötsligt vanliga människor onda superhjältar? Jag måste få veta mer om det! Och redan i januari kommer fortsättningen på Steelheart: Firefight. Trilogin The Reckoners kommer sedan att avslutas av Calamity men den är (enligt Brandon Sandersons utmärkta och informationssmockade hemsida) inte påbörjad ännu.
Den här lilla rutan ligger alltid överst på Sandersons hemsida. Ser ni tredje raden där? Himla intressant. Det är en fortsättning på "Alloy of Law", som i sig är en fristående fortsättning på Mistborn-trilogin fast i 1800-talsmiljö.

Nästa gång ni träffar någon superhjälte: lita inte på henom. Hen kan komma ut som ond när som helst, och verkligen börja ta för sig av livet (på bekostnad av ditt).

Titel: Steelheart
Serie: The Reckoners, bok 1
Författare: Brandon Sanderson
Utg år: 2013
Förlag: Gollancz
Köp den till exempel här eller här


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar