måndag 21 september 2015

Ärligt talat, Juni

Det här med att tala sanning är inte alltid så lätt, och Juni hamnar ganska ofta i rejäla "ljugsoppor" när munnen har hunnit prata utan att huvudet egentligen har varit med på noterna. Eller när det är lättare att ljuga än att berätta sanningen när sanningen innebär att erkänna att hon är rädd för något. Ta bara det här med Bahamas...

Tristan har frågat Juni om inte hon vill följa med honom till hans moster någon gång på jullovet och rida hästarna som finns där. Men hallå? Kombinationen Tristan (som hon kanske är lite kär i, hon vet inte), och hästar (som hon nog är rädd för fast kanske inte) och ridning och okänd plats och ...nä. Nu har hon sagt till Tristan att det inte går, eftersom hon ska åka till Bahamas över jullovet med sin familj. Vilket alltså innebär - eftersom den där Bahamasresan förstås inte finns på riktigt - att Juni måste stanna inomhus precis hela jullovet för att inte riskera att stöta ihop med Tristan och få lögnen avslöjad. Vilket innebär att hon måste klä på sig brorsans kläder med hoodie och keps om hon så bara ska ner till affären för att köpa smör till mamma.

Det här är andra boken om Juni (här kan du läsa vad jag tyckte om Det är jag som är Juni), och jag blir fortfarande helt lycklig av att läsa om henne. Lin Hallberg lyckas fånga en tolvårig tjej precis på pricken, med allt det där som det måste oroas för (att göra bort sig), det där svåra med vad som händer med vänskapen och bästisen när det börjar bli lite intressant med killar. Måste man välja mellan bästis och pojkvän? Och så det här med föräldrar... hur dumma och totalt oförstående kan de inte vara? Men hur fullständigt nödvändiga och totalt förstående kan de ändå vara på samma gång?

Det är fortfarande mycket stall och hästar i den här boken (och stallstämningen och allt det där är också bara så perfekt skildrat) och jag skulle tro att den här boken hamnar på hästbokshyllorna på biblioteken. Helt OK, för det är en hästbok. Också! Men det är samtidigt en så vansinnigt bra tweenie-bok att jag vill att även andra icke-hästboksläsande 9-12-åringar hittar den. Hjälp dem med det, ni som jobbar med böcker och barn!

Titel: Ärligt talat, Juni
Författare: Lin Hallberg
Utg år: 2015
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-12 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar