lördag 12 september 2015

Böcker om flyktingbarn

Janina Kastevik på Bläddra! Bläddra! har kommit på en bra sak. Som en bokbloggares reaktion på flyktingkrisen vill hon skriva om böcker som handlar om flyktingbarn. Så här skriver hon:
"Mina vardagsproblem känns så erbarmligt futtiga när jag tänker på dem som sitter i en trasig båt någonstans i Medelhavet. Futtig känns ock denna blogg.
Men jag tänker också på litteraturens kraft och förmåga att överbrygga gränser mellan människor. I böcker förmedlas andra människors upplevelse av världen inifrån." 
Det där är så himla bra skrivet och hellre än att formulera något själv så citerar jag alltså detta som precis beskriver vad jag själv känner. Hur orkar jag gnälla över mina vardagsproblem när andra skulle bli lyckliga över att ens HA vardagsproblem? Hur kan jag klaga över att jag inte har lästid eller så mycket tid att blogga som jag behöver - när det enda andra har är enbart tid och absolut ingenting annat. Inget hem, inga kläder, inget hopp.

Så därför antar jag förstås Janinas utmaning att skriva om böcker om flyktingbarn eller flyktingar. Läs de här!

Jag är en pojke med tur är en tunn, lättläst och mycket bra bok. Det är sjuttonårige Esmats sanna berättelse återberättad av Monica Zak, och den berör. Särskilt berör den mig när han berättar just hur han blev ensam, stunden i Afghanistan när han tappade bort sin mamma och sin familj och inte hittade dem igen. Han var sex år.


Hoppet av Moni Nilsson är också en bra bok, om två bröder som kommer ensamma till Sverige. Tanken är att föräldrarna ska komma efter, men allt går fel och de tvingas låtsas att de hör till en annan familj. Tolvårige Azad måste låtsas att han är nio år, och storebror Tigris har slutat prata.Sedan måste jag ta med ett par böcker som jag ännu inte läst än, men som jag är nyfiken på och tror kan vara toppen att läsa för många: Nypon förlag har alldeles precis kommit ut med de lättlästa böckerna om Amina, som är ett ensamkommande flyktingbarn. Det är Annelie Drewsen som skriver, och jag vet att hon är duktig på att skriva lättläst.


Jag skickar utmaningen vidare - hallå Kulturkollokollegor! Anna, Linda, Fanny, Lotta, Johanna och Helena - vilka är era böcker om flyktingar, flyktingbarn eller barn i krig som ni tycker alla borde läsa?

3 kommentarer:

 1. Bra idé! Själv funderat på vad man kunde göra. Jag har tänkt läsa allihop då vi har dem på skolbibblan, men inte fått ändan ur.:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dags nu :)
   Och häng på utmaningen vetja!

   Radera
 2. Tack för fina tips! Moni Nilsson gillar jag jättemycket, hennes bok måste jag absolut kolla in. Och Anneli Drewsens, jag visste inte att hennes böcker om Amina handlade om ett ensamkommande flyktingbarn.

  SvaraRadera