torsdag 10 september 2015

One Night for Love

Ibland när jag har en alldeles kolossofialt bra trave med olästa böcker som lockar och pockar, och där det kanske också ligger någon bok som MÅSTE läsas, typ igår... då händer det att jag går i baklås. Då blir det nästan alltid så att jag plockar fram någon helt annan bok. Någon som kom ut för flera år sen, eller som ingen annan än jag i hela världen är ett dyft intresserad av. Något väldigt Carolinigt. Bara för att jag KAN! Bara för att det är jag som bestämmer över bloggen och läsandet, och att det här med att läsa ska vara något kul och aldrig, aldrig något måste.

Så där var det häromkvällen när alla nya höstböcker jag travat upp låg och glänste, och jag inte riktigt visste vilken jag skulle börja med. Då plaskade jag i stället ner i en rejäl historisk romance, utgiven 1999. Tack Mary Balogh för att du skriver balsam för min själ!

One Night For Love är bra, men inte en av de bästa jag läst av Mary Balogh. Men i den är det massor av andra Balogh-böcker som har sitt ursprung. Huvudpersonerna som blir kära-blir skiljda åt-blir kära igen-men får andra förhinder-lider på varsitt håll-och får trots allt varandra på slutet (surprise!!) i den här är Neville Wyatt, Earlen av Kilbourne och Lily Doyle, av absolut ingenting. De träffas i kriget (Napoleonkrigen, Portugal), gifter sig hastigt och lustigt men skiljs åt. När Lily nästa gång efter umbäranden träffar earlen så är det i kyrkan. Han står precis i full gång med att gifta sig... med någon annan! Stoppa bröllopet! Skandal! ÄR earlen redan gift?! Och vem är nu denna Lily Doyle - dotter till en sergeant och en riktig nobody, en kvinna av folket som inte ens vet hur man sippar te på ett korrekt vis. Skandal, skandal, skandal!!

Grejen är den att den där andra kvinnan som earlen stod i begrepp att gifta sig med där i kyrkan - hon får senare en egen Balogh-bok: A Summer to Remember, och i den påbörjas i sin tur storyn med alla Slightly-böckerna (Bedwyn saga). Och så har earlen en lillasyster som det är synd om eftersom hon är änka, har varit med om en ridolycka och har en ständig hälta. Denna lillasyster får också en egen bok senare, och den boken är den första i en annan Balogh-serie som heter Survivor's Club. Så om man är en sträng läsa-alla-serier-i-strikt-ordning-fascist (som jag) så var det en nödvändighet att kasta sig ner i ursprungen i One Night for Love och hänga med Lily när hon får lära sig lite hyfs, fason, etikett, att spela piano och att läsa och skriva.

OK. NU är jag nog mer beredd att ta mig an den där fina splitter-nya-ungdomsböcker-högen.

Titel: One Night for Love
Författare: Mary Balogh
Utg år: 1999
Förlag: Dell
Köp den till exempel här eller här


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar