tisdag 21 juni 2016

I kungens spår

Fannys farfar håller på att lära upp henne som agent för den hemliga organisationen "Vän av ordning". Dessa reser i tiden och rättar till saker som håller på att gå fel och förändra historien. (och nä, jag ger mig inte in i någon djupare fundering över tidsparadoxer och det här med att förändra något som uppenbarligen redan skett och andra tankekrumbukter som gör mig trött)(men som helt klart är sånt som min son går igång på och kan diskutera i evigheter)

Som nu, när Vän-av-ordning-larmsystemet blinkar alarmerande rött för något som håller på att gå fel i Dalarna på 1500-talet. Det är de där männen som är duktiga på att åka skidor, och som de styrande i Mora skickade för att hämta tillbaka den purkne Gustav Vasa som inte riktigt hade fått dalkarlarna att inse alltings allvar i sitt tal till dem. Skidlöparna (ja, de allra första Vasaloppsåkarna, alltså) har nu fått någon slags livskris och helt sonika bestämt sig för att livet på skidor i Dalarna inte är kul. De ska flytta och söka nya jobb. Alarm, alarm, alarm...! för vem ska nu hämta hem Gustav Vasa? Kommer vi i en alternativ historieskrivning inte längre prata om Kristian Tyrann utan om Kristian Gode? Såsom varande danskar?? Och vad skulle hända med knäckebrödet? Och Vasaloppet? Och nationaldagen??

Fanny får åka iväg till snön i Dalarna i illaluktande 1500-talskläder och försöka rätta till saker och ting. Mobilen har hon i hast fått med sig. Och där i skogen träffar hon ganska omgående på (ja, bokstavligen) en viss herr Gustav Vasa, som är missförstådd och synd om.

Alltså - det här är helt knäppt. Hela alltihop, från skidåkarna som inte längre vill jobba med att åka skidor till mobilen som spelar musik för 1500-talsmänniskorna så att de tror att det är oknytt på gång i lagården, till språket alla de där människorna pratar (mer än hyfsat likt vilken trettonårings språk som helst...), till tidsreseanordningen, till... ja allt. Ändå är det himla kul. Det är så knäppt och fel att jag köper alltihop och älskar att läsa om Fanny på resa till 1500-talet.

Bra det, för "Fanny Falk" ska tydligen bli en hel serie böcker. Undras vart hon ska åka härnäst?


Titel: I kungens spår
Serie: Fanny Falk #1
Författare: Peter Arrhenius
Utg år: 2016
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-12 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar