onsdag 8 juni 2016

Kraften

Äntligen dags att få läsa avslutningen på Korpringarna! Jag ville få svar, och jag fick svar på det mesta tycker jag. Och jag fick avslut. Och jag är rätt nöjd. Och nu är jag ytterligt nyfiken på vad Siri Pettersen skriver härnäst - för visst måste hon ha något på gång?? Vad? Vad?

Kraften heter sista delen, och kraften är det centrala i den här boken. Kraften som borde flyta (rinna? färdas? hur det nu ska beskrivas) fritt mellan alla de världar som binds samman med Korpringarnas portar, men som har fastnat i Ymslanden pga ett misstag, och tusenåriga familjehemligheter. Att få kraften att finnas i alla världarna igen, och tillhöra alla, är förstås ingen liten grej att fixa men Hirka har gett sig den på att hon åtminstone ska försöka.

Det verkar först hyfsat hopplöst. Hon befinner sig nu i de blindas värld, Umpiri, och har fullt upp med att försöka förstå hur konstigt de bär sig åt där. Inte ta ordentligt med kläder på sig för då kan man verka svag, inte använda verktyg eller stegar eller mjuka kuddar eller ens någonsin njuta av någon mat, för då kan man verka svag. Och att vara svag är inte bra. Utsidan är allt, hur andra uppfattar en är allt och familjehedern och familjestatusen är viktigast av allt. Hirka kommer nu och ska tillhöra en högt uppsatt familj, men bär sig ju så pinsamt svagt åt och behöver göra sånt trams som att äta regelbundet och stanna och vila och ha på sig kläder mot kylan... hur ska de någonsin kunna presentera henne inför folk? Och hur ska någonsin ever ever Hirka få dem att fatta att det här med att frigöra kraften är det viktigaste? Att hon inte har tid med statustjafs?

Och hur ska Rime kunna rusta för krig mellan världarna när allt bara faller i kras runt honom? Och Hirka är i någon annan värld än hans egen? Och när han har en jämra näbb nerkörd i halsen som kräver blod och uppmärksamhet?

Ja, som sagt, jag får svar och jag får avslut och jag gillar mycket även om jag helt ärligt inte förstår allt som händer. (korparna?? kraftglas? näbb-i-hals-mobiltelefonen?) Ändå är det så att jag inte gillar Kraften lika mycket som jag gillade Röta. När Hirka kämpar runt hos Dreysil och allt deras status-inte-svag-tänk så är det stundom ganska trist och långtråkigt. Faktiskt. Och jag hade att göra ganska länge med den här boken - fast jag läste den också under en period när jag haft väldigt mycket i mitt liv och ingen riktig läsro. Men i vilket fall som helst - läste slut den gjorde jag, och bra avslut fick jag, och jag håller fast vid detta: är nyfiken på vad Siri Pettersen hittar på härnäst.


Titel: Kraften
Serie: Korpringarna #3
Författare: Siri Pettersen
Originaltitel: Ravneringene 3: Evna
Översättning: Ylva Kempe
Utg år: 2016
Förlag: B. Wahlströms
Köp den till exempel här eller här
För vem? 13 år och uppåt

1 kommentar: