torsdag 29 november 2018

Comedy queen

Jag är lite ledsen att jag har läst den här boken på det sättet jag gjorde: lite då och då som e-bok i telefonen. Det var dumt av mig, och gjorde att det tog ganska länge innan jag kom in i läsandet. När jag sedan väl gjorde det, under en tågresa i en fullsatt vagn full av främmande människor... alltså, wow. Och det här med att läsa stark, berörande bok, förklädd till en Iphone, med strömmande tårar bredvid människor man inte känner.... lite jobbig situation ändå. Men det var den värd, boken.

Sasha har gjort en lista för att överleva. Listan handlar om att undvika mamma-grejer som att läsa böcker eller gå ut i skogen men också att aldrig ta hand om något levande. Och att aldrig få andra att gråta (som mamma gjorde och gör) - så i stället ska Sasha få andra att skratta. För gråten där inne får inte komma ut, då kan Sasha också bli som sin mamma som var så ledsen att hon inte längre klarade av att bli glad igen. Eller att leva.

Så vi får läsa om hur Sasha lär sig hantera livet. Hur hon kommer på och skriver ned skämt för att öva in dem till stand-up. Hur hon sitter på BUP och leende, leende förklarar hur hon är glad och normal och glad och normal tills pappa blir helt darrig. Hur hon klipper av sig håret så intensivt att örat håller på att ryka med, och hur hon säger nej tack till den hundvalp hon önskat sig varje jul och födelsedag och alla dagar däremellan ända sedan hon var liten.

Det här är en bok om en mamma som har dött, och trots att det borde vara nattsvart sorg sida upp och sida ned så är det roligt att läsa, för Sasha är rolig. Men den där nattsvarta sorgen anas förstås igenom allt Sasha gör med sån frenesi, och till sist sitter jag alltså där och gråter. Men på det där bra sättet?

En bra, bra bok om sorg, vardag, sorgvardag och psykisk ohälsa.

Titel: Comedy queen
Författare: Jenny Jägerfeld
Utg år: 2018
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här eller här

2 kommentarer:

  1. tack för sammanfattningen! jag har läxa att göra en sammanfattning av boken och det här hjälpte mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men vad bra! Och så kul att du hittade hit!

      Radera