onsdag 21 november 2018

Isdrottningen

Cina tänker sluta med konståkningen. Eller, hon har egentligen redan slutat, bara inte sagt det till sin tränare än utan bara skickat dåliga sms-ursäkter till att hon inte kommer till träningarna. Hon har inte sagt till sina föräldrar heller än att hon ska sluta, för det kommer att bli jobbigt (men du är ju så duktig och tycker det är så kul?). Det är att åka runt i den där jämra tajta konståkningsdräkten som numera smiter hårt åt runt allt på kroppen som buktar, och som inte buktade förut. Cina pallar inte. Alltså går hon nu ut i skogen varje gång det är träningsdags, och så går hon där och skrotar. Petar på kottar. Kastar en eller annan snöboll. Känner sig hyfsat ocool.

Tills hon stöter på ett rymdskepp som kraschlandat. I hennes skog. (hehe... ja, lite oväntat, tycker jag också)
När hon undersökt det, och det som finns inuti, så är Cina liksom inte riktigt samma person längre. Till exempel kan hon skjuta ut snö som hårda projektiler från sina fingrar. Eller göra is under sina fötter. Isvägar att glida på. Hon är en svensk tonårs-Elsa, och/eller svensk tonårs-Iceman.

Tjoho! Här ska sättas mobbare på plats! Göras goda gärningar och räddas folk! Iförd konståkningsdräkten (minus röda volanger, plus färgad i coolare färg)(fortfarande lika tajt dock?) blir Cina "Isdrottningen", superhjälte med hemlig identitet. Ingen får veta. Inte bästisen Dyana, inte lillasyster Tillie, som annars vet allt om alla superhjältar. Tillie blir Isdrottningens största beundrare, startar en youtubekanal om henne som snabbt får många följare, och är den som berättar om Iceman för Cina (som genast levlar upp sitt transportsätt).

Men. Hur mycket är OK för en superhjälte att göra, egentligen? Skada vissa människor för att rädda andra? Och hur mycket ska hon riskera för att utföra superhjältedåd? Hon skulle behöva någon att prata med, någon att fråga, men har ju ingen utom sig själv.

Detta är en så typiskt bra Melin-bok, som blandar tonårsvardag med helt utflippade övernaturliga grejer, här med superhjältekopplingar i stället för folktro och naturväsen men det funkar ändå. En bra blandning, och en bra bok!

Titel: Isdrottningen
Författare: Mårten Melin
Utg år: 2018
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar