måndag 9 september 2019

Är det nu allt börjar?

Tilda bor i ett litet samhälle där alla känner alla och har gått i samma klass sedan de var små. Hon tillhör inte de populära i klassen, har vänner men går ofta och längtar efter något annat, att allt det där som verkar hända andra ska hända henne också. Hon drömmer ihop som filmer i huvudet, dagdrömmar där hon och killen hon just nu är kär i träffas, dansar, håller om varandra, håller varandra i handen, gör allt det där som Tilda också vill uppleva. Oftast blir hon besviken på festerna och utekvällarna som aldrig verkar vara då när "det" ska börja och killarna hon är kär i blir alltid tillsammans med någon annan.

Så skönt att hon har Emmy ändå, Emmy som hon aldrig har träffat IRL men som hon chattar med och är soul-mate med, Emmy förstår henne. Och nu: Emmy vill att de ska träffas på riktigt. Att de ska åka till Brighton på språkresa!

Tilda lyckas övertala sina föräldrar som egentligen inte har råd att låta henne åka, och hon kommer iväg. Större delen av boken utspelar sig i Brighton på språkresan, som förstås för Tilda ska vara startskottet för "allt som ska börja". Nu ska hon äntligen få bli den som får göra allt det hon drömmer om, som att gå hand i hand på stranden med någon snygg kille. Fast... redan efter några timmar är det helt uppenbart hur det inte går att fly ifrån sig själv. Tilda har exakt samma roll i språkresesammanhanget som hemma: inte bland de populära, killarna blir ihop med andra och filmarna/dagdrömmarna i huvudet blir inte sanna. Emmy är förresten inte alls som hon verkat i chatten. Och det där med pengar är jobbigt - alla andra verkar ha gott om pengar men Tilda måste hela tiden spara och snåla med sin lilla reskassa.

Alltså: jag känner igen mig något så vansinnigt hos Tilda! Jag var precis så där hela högstadiet och hela gymnasiet. Samma roll i de sociala sammanhangen, samma dagdrömmar om killarna som sen alltid blev ihop med andra, samma ständiga längtan efter att också få ha någon som var ihop med mig. Samma besvikelse. Författaren Siri Spont har fångat alltihop, språk, tonårslängtan, ilska och frustration. Det är så bra!

Och bara en liten bit in i boken förstod jag att Tilda är precis den Tilda som var huvudperson i Siri Sponts böcker för mellanstadiet: Utan djur så dör jag, Bara jag vågar m fl, då även illustrerade med Jonna Björnstjernas fantastiska bilder. (och på den tiden dagdrömde Tilda om att få bli ihop med Edward Cullen, eller möjligen Ulrik Munther) Så roligt att få läsa om Tilda, Thea, Tildas storasyster och alla de andra nu när de blivit äldre!


Titel: Är det nu allt börjar?
Författare: Siri Spont
Utg år: 2019
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar