fredag 27 september 2019

En torsdag på bokmässan

Jag är på bokmässan i år - alla fyra dagarna! Och nu är det redan fredag morgon. Jag hade tänkt sätta mig igår kväll och göra ett sammanfattande inlägg över allt jag sett den första dagen, men när jag väl kommit "hem" till husbilen (ja, jag skippar hotell i år och myser i egen husbil) så var mitt skick och min mentala hälsa av den arten att det enda jag orkade sammanfatta var de pokemons jag också hade fångat under dagen. När jag suttit och fån-glott på dem i mobilen ett tag insåg jag att min intellektuella kapacitet var något låg så jag gick och lade mig.

Men hej! Nu så! Sömn och kaffe gör underverk!
Jag måste förstås börja med att skryta över att jag inte är någon vanlig mässbesökare i år. Nej, i år är jag utvald till och kallar mig bookfluencer. Det ni! Så nu ska jag bookfluenca er lite.

Eller, det ska jag kanske så lagom. Nämligen handlade större delen av min torsdag om ett av bokmässans teman i år: medievetenhet. MIK, medie- och informationskunnighet är något som är en stor del av min arbetsvardag. Bästa bilden jag såg på hela dagen igår var den från invigningsseminariet för temat: Krafttag för MIK där Amanda Lind och Jack Werner inledningstalade:



Det är så mycket som ryms i begreppet! Något som framkom både här och på andra seminarier jag var på (t ex MIK som motståndskraft för alla)  är: ja, det är självklart att barn och ungdomar ska ha med sig MIK-kompetens från skola och uppväxt (och hur gör vi då?) - men att det är kanske ännu viktigare att nå de som redan är vuxna och inte har lärt sig detta, eller de som är äldre och aldrig kommit med på det digitala tåget.

Det var inte bara MIK för mig - jag lyssnade också på ett seminarium där Kjell Bohlund, Lena Kåreland och Boel Westin modererade av Johanna Lindbäck pratade om hur Astrid Lindgren, Lennart Hellsing och Tove Jansson påverkat barnboken och barnboksutgivningen. Inte bara genom egen utgivning utan även i förläggar- och kritikerroller (Astrid och Lennart).

Och så satt jag och kände mig som en i ett stort vi i ett seminarium om Klimakteriet - en evolutionär succé, tätt följt av att sitta och känna "tänk om det där vore vi!" under prisutdelningen för Årets skolbibliotek 2019 (Alléskolan i Åtvidaberg) på seminariet Prisat vare skolbiblioteket!

Det var mer jag hann, och det var ännu mer jag INTE hann pga att jag ännu inte lärt mig den ädla konsten kloning. 14.00 valde jag mellan flera intressanta punkter när min kropp plötsligt blandade sig in i diskussionen. Den ansåg att den kanelbulle (för endast 30:-) den nyss fått inta inte alls räckte som fullvärdig lunch. Kroppen ba: "Du Går Och Äter Nu. Annars blir det konsekvenser." Så jag löd, och satt en timme tillsammans med en varmrökt lax som var väldigt trevlig. Och god.

Och så var det seminarier om barnboksläsning i framtiden, ännu mer MIK, och så var det helt plötsligt mingel i montrarna och bubbel i mitt glas. Och kvällen var fin, för då hade vi redaktionsmöte med Kulturkollo och bestämde oss för Stora Och Viktiga Ting samtidigt som en ung kulturkollo-rookie provade om hon kunde ge oss andra sin vattenflaska och få tillbaka den tvåhundratrettiotre gånger på raken. Det kunde hon. Så är det när man är drygt ett år.

Nu ska jag strax bege mig till bokmässans andra dag. Regnet öser ner ute och jag tänker bära klänning. Den praktiska konsekvensen av detta, regnbyxor och cykeltur i kombination vill ni inte veta mer om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar