torsdag 5 september 2019

Take a Thief

Det var ett tag sedan jag besökte Mercedes Lackeys värld, Valdemar och de krispigt vitklädda (de sköter oftast inte tvätten själva) heralderna på sina lika krispigt vita, vackra och blåögda hästar. De senaste två böckerna jag läste (Exile's Valor och Exile's Honor) om vapenmästaren Alberich fick mig lite avskräckt. Men dessa två hade jag i en omnibus-utgåva tillsammans med en tredje bok: Take a Thief, och denna påkallade nu min uppmärksamhet där den låg oläst och bortglömd i min Kindle. White-Horseland-Revisited alltså:

The Thief ifråga är Skif, och vi får följa honom från det att han är väldigt liten och bor i någon Harry-Potter-liknande skrubb hos sin morbror som utnyttjar honom hårt i sin sunkiga krog. Snart kan Skif rädda sig själv från det livet till ett mycket bättre som en i ett tjuvpojksgäng, ledda av en invalidiserad man som bor i en källare. Skif lär sig de ädla konsterna inbrott och ficktjuveri, och är rätt nöjd med allting tills den dag han kommer hem från ett lyckat "heist" och finner hela kvarteret (ovanpå källaren där de bor) i ljusan låga. Allt brinner ner och ingen kunde rädda hans mentor och de övriga som var hemma av tjuvpojksligan. Därefter går Skifs liv ut på en sak: hämnd. Den som anstiftade branden ska dö. Långsamt. Och det är när han jobbar på för att luska ut hur hämnandet ska gå till (och vem det är han jagar) som han stöter på Alberich, allas vår baklängestalande herald som är ute på något av sina mystiska klä-ut-sig-i-olika-förklädnader-och-hänga-på-stadens-krogar-uppdrag. Det visar sig att de nog jagar samma person. Men det tar ett tag innan de börjar samarbeta. Först ska det komma en vit häst trippande, en vit häst som faktiskt sonika kidnappar Skif och drar iväg med honom ut i skogen. Väl där slänger hon av honom, och berättar för honom (jo, de talar ju via telepati, de där) att Han Är Utvald Och Nu Är Han Hennes Herald. Sedan bär hon honom tillbaka till Herald-akademin där han får lära sig att tala fint och bära vita kläder.

Den här är helt OK. Jag gillar att läsa om Skifs liv. Men allt det kring hans hämnande, och lösandet av vem-som-gjorde-det är lite tråkigare att läsa om (och symtomatiskt nog är det också där Alberich smyger in i en listig förklädnad). Jag gillar ändå det hela så pass mycket att jag kommer väljer att glömma Exile-böckerna och kommer att läsa mer Lackey snart.


Titel: Take a Thief
Serie: jo, den ingår någonstans i Mercedes Lackeys serie-universum, men liksom lite här och lite där och med en ordning som är allt annat än överblickbar. Den är typ fristående, men behöver ändå läsas efter Heralds of Valdemar-trilogin och efter de två böckerna om vapenmästaren Alberich-som-talar-baklänges (Exiles-böckerna).
Författare: Mercedes Lackey
Utg år: 2002
Förlag: Daw
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar