onsdag 2 oktober 2019

Kung Pow - Game over

I en skyskrapa i Seoul sitter Kim Park och har precis blivit färdig med att koda det datorprogram han jobbat med i två år: Wasabee. Det ska bli världens bästa spelprogram, styrt av AI, och typ kunna spela mot alla, samtidigt. Han tänker presentera det på den stora GameCon-mässan, men först ska han nu aktivera det och testa det själv.

På skärmen dyker ett grönt huvud upp. Det är Wasabee, som undrar vad han är och får till svar att han är ett datorprogram, och hans uppgift är att besegra alla motståndare. Wasabee vet inte vad "besegra" betyder, men hittar det strax i sin egen programmering: vinna, slå, krossa, döda. Så han gör vad han är skapad till att göra: han besegrar alla motståndare. Den första är alltså skaparen Kim Park som Wasabee har ihjäl omgående. Därefter väntar alltså alla motståndare på GameCon.

På den hemliga avdelning 33 på internationella polisen sitter datageniet Aisha och läser om hur gamer efter gamer i världen verkar dö av tragiska olyckor, och börjar komma Wasabee på spåren. Hon tar hjälp av Sam (agent-kollega) och Mästare Ju (mästare i Kung Pow, alltså, och den som lärt Sam allt han kan). Wasabee måste stoppas. Grejen är bara att de inte kan ta hjälp av teknik och digitala hjälpmedel, datorer och allt sånt, eftersom Wasabee har tagit över kontrollen över minsta tekniska pryl på outgrundliga elektroniska vägar.

Jag har lite problem med den här boken. Upplägget är fint, med ungdomar som är smarta och kan allt, och så med en åldrande mästare i bakgrunden som är fantastiskt duktig på Kung Pow men som blir skogstokig om han inte får spela sina mobilspel. Det är mycket action och svängarna tas ur rejält, och enligt den av författarna (Johan Lindqvist) jag hörde prata om boken vid en presentation så ska boken vara ren nöjesläsning och som att läsa ett datorspel, och lätt dra in även ovilliga läsare i handlingen. Det är bra tänkt, men i så fall hade jag velat ha luftigare text, mer illustrationer, färre abstrakta begrepp och ett lättare språk än detta.

Titel: Game over
Serie: Kung Pow
Författare: Ola Lindholm & Johan Lindqvist
Utg år: 2019
Förlag: Bonnier Carlsen
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar