söndag 3 november 2019

Avgrunden

Vad är Avgrunden? Ett hål fyllt av vatten som sakta virvlar runt, ett hål man direkt ser att det är bottenlöst och mörkt. Men ett vattenfyllt hål som det inte går att sluta tänka på. Och om man doppar en hand eller fot i? Då kommer vattnet upp och drar ner en i djupet. Fast man överlever (om än knappt), och spottas ut i en sjö i närheten, och känner det som att någon har läst alla ens tankar och drömmar. Och det har "någon", för strax efter materialiseras något från ens minnen och tankar. Det kan vara irriterande energiska små blå smurfar. Eller Godzilla.

Som om inte detta vore nog så ligger denna Avgrund, detta bottenlösa vattenfyllda hål, i källaren på en husbåt. Vilket ju förstås är omöjligt, men det gör det ändå. Och husbåten ligger mitt i en sjö, och sjön ligger på en ö, och ön ligger i den med höga klippor avskärmade och med tät dimma alltid fyllda Still Cove. Till Still Cove går ingen, alla vet att där är farligt, att saker och personer försvinner, att där sägs finnas en "Best" av något slag.

Och ned i Still Cove störtar först Nicos drönare, ditstyrd av värste mobbaren Logan som snott handkontrollen, och sedan störtar Nico själv när han försöker rädda sin drönare. Han överlever fallet, och tillsammans med sina kompisar som klättrat ned för att hitta honom och hjälpa honom så upptäcker de ön, och sjön, och husbåten, och så då Avgrunden.

Spännande läsning för mellanstadiet, och tydligen ska det komma en fortsättning också. Tyvärr blev jag inte så engagerad i den: karaktärerna förblev för mig märkligt platta och jag brydde mig inte så mycket om vad som hände med dem. Händelserna vid Avgrunden blev alldeles för många gånger hysteriskt omöjliga och livshotande - för att i nästa kapitel liksom svalnat av för ännu en dag i skolan. Det kände lite som att läsa en tv-serie med ett antal dramatiska avsnittsavslut, och jag tappade engagemanget efter typ händelseklimax nummer 3 eller 4.


Titel: Avgrunden
Författare: Ally Condie & Brendan Reichs
Originaltitel: The Darkdeep
Översättning: Sabina Söderlund
Utg år: 2019
Förlag: B. Wahlströms
Köp den till exempel här, här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar