torsdag 14 november 2019

De dödas sjö

Det brukar bli roligt och bra när Paul Stewart och Chris Riddell samarbetar om en bok, och det blir det här också (plus att det förstås finns mängder av Chris Riddells väldigt typiska illustrationer). Fokus är egentligen inte på äventyret med "de dödas sjö" utan mer på riddaren själv och det faktum att han försörjer sig som frilansande riddare. (Engelska titeln är också Free Lance and the Lake of Skulls.)

Han har varit fast anställd som riddare hos en adelsman, och det var väl OK ända tills de kom i bråk (om adelsmannens fru som blev kär i riddaren i stället). Vår riddare sa då upp sig, och drog ut på vägarna som frilans. Normalt brukar det funka bra, och han kan leva på prispengar från diverse tornerspel. Men förra säsongen fick han avbryta pga en axelskada, och nu är han pank, eländig och på väg ut i värsta obygden.

Och här kommer han till en by, där invånarna först tvingar honom att vara med i någon typ av tvekamp/organiserat slagsmål, och sedan stämplar honom som bråkstake eftersom han ju (såklart) vinner den där striden och det kan byns lokala hjältar/råskinn inte tåla. Men den lokale godsherren, som boken igenom får heta "Herr Stornäsa", lockar med det eventuellt lukrativa uppdraget att från den närliggande "de dödas sjö" hämta hem en alldeles speciell kungakrona. Jomen, verkar ju som ett schysst standarduppdrag för en frilansande riddare? Han tackar ja, och rider iväg.

Det är inte många av bilderna som visar Ståtlig Riddare På Modigt Uppdrag. Nä, vi får se övervägande Drypande Blöt Och Miserabel Man, Ibland Även Loppbiten och förstår att det frilansande riddarlivet inte är särskilt glamoröst. Enda riktige vännen är hans häst...


Titel: De dödas sjö
Författare: Paul Stewart & Chris Riddell
Illustrationer: Chris Riddell
Originaltitel: Free Lance and the Lake of Skulls
Översättning: Helena Olsson
Utg år: 2019
Förlag: Argasso
Köp den till exempel här, här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar